Oriental Art

Ориентал арт ви кани да се потопите в тяхната малка вселена, изградена от любов към красотата и творческото вдъхновение с надеждата чрез тях света да стане малко по-добро място.

Нашата история

Ние, основателите на Ориентал Арт, Деан и Албена, винаги сме таили любов към екзотичните дестинации и изкуството. От средата на 90-те години пътуванията често ни отвеждаха до колоритни земи като Тайланд, Индия, Виетнам, Бирма, Камбоджа и Непал. Това, което най-силно ни впечатли там е невероятният спектър от багри и форми, пресъздадени в местните занаяти. Зачестиха посещенията ни в по-отдалечени кътчета, пазещи древни традиции и занаяти, завързахме приятелства с местни майстори и художници. Комбинацията на благородни метали с естествени камъни се превърна в основна идея за изработката на бижута.

Вдъхновение

Деан: „Началото на Ориентал Арт е поставено абсолютно неформално, започвайки с идеята ми да си сътворя уникалнo колие в Чанг Май, Тайланд. Попаднах на малък пазар за сребърни изделия, изработвани от племето Карен в Северен Тайланд и реших сам да подредя и изработя сребърните елементи за колието. Това, което ме привлече е неповторимата ръчна изработка на всеки елемент и естествената красота на минимално обработеното сребро. Връщайки се в България се оказва, че много приятели и познати, желаят да притежават подобно бижу. И тъй като търговският нюх е наша характерна семейна черта, ние с Албена решихме да превърнем увлечението си в бизнес.“

Уникален стил

При посещенията си в Индия, попаднахме в приказен Джайпур, наричан още Столица на Махараджите: градът и до днес е важен център за обработка на скъпоценни камъни и производство на бижутерия. В желанието си да предложим на българския пазар оригиналност и автентичност на продуктите си сме ориентирани към ръчни и бутикови производства. Независимо от сложността на изработката и изяществото на бижутата, крайният продукт остава жив и въздействащ, за да напомня на притежателя си за неразривната му връзка с природата.

Друга наша ключова дестинация е Непал. Привлечени от поразителната красота на Хималайските върхове, будистката култура и сърдечните хора, посещавахме Непал отново и отново. Така попаднахме в малка високопланинска общност от тибетски преселници с основен поминък бижутерия. Тук открихме най-широкото приложение на думата бижутерия – от благородния съюз на сребро и масивни, ярки на цвят естествени камъни, се раждат талисмани, медальони, украшения, молитвени маски, ритуални предмети, съдове и много други. Централното място в този величествен цветен парад заемат сакралните камъни тюркоаз и корал, които стават любим елемент от тибетско-бохемските бижутерийни колекции на Ориентал Арт.

Творчески дизайн

Ние винаги сме вярвали в изключителната сила на изкуството да свързва хората. Концепциите за различия, въз основата на вероизповедание, национална принадлежност или етнос, лесно се стопяват пред лицето на красотата. С тази идея създадохме своя авторска линия бижута, посветена на невероятното многообразие от етноси и култури по света. В колекцията са представени характерни декоративни елементи на тема Египет, Япония, Индия, Персия, Турция и други. Представящи българската традиция са сериите Евридика, Чипровци, Месембрия, Аполония, Одесос.

Нашите каузи

Красотата не би била пълноценна, ако не се използва, за да се твори добро. Това наше кредо осмисля цялата стратегия на бизнеса ни. Ние предпочитаме да подкрепим малки, но талантливи производители, съхранили ювелирното изкуство поколения наред. Търговският процес също е воден от идеята клиентът да получи едно прекрасно изживяване, притежавайки бижу от изцяло естествени материали, комбинирало естетика с древна история и традиции. Бижу, което е живо, излъчващо и зареждащо с позитивна енергия. Крайният резултат също e споделен – през годините многократно сме организирали и участвали в благотворителни събития. Част от тях са: изложба за подкрепа лечението на наркозависими юноши, изложба-разпродажба за събиране на средства за пострадалите от земетресение жители на малко село в Непал, предоставяне на помощи на домове за хора с умствени увреждания. Част от месечните приходи на Ориентал Арт се отделят за грижи за най-онеправданите, но също толкова равноправни жители на планетата – бездомните животни.