Кабошон - невероятните ефекти на естествените камъни

Кабошон - невероятните ефекти на естествените камъни

Може би ще бъде интересно за вас да знаете някои от основните начини на обработка на естествените камъни. Основните начини са два: кабошон и фасет. Това важи както за полускъпоценните, така и за скъпоценните камъни.


Кабошоните са полирани отгоре естествени камъни, които могат да бъдат в различни форми, като овали, кръгове или капки и да са по-високи като полусфера или по-ниски, но задължително долната страна е равна. Те са предназначени да бъдат поставяни върху гладки повърхности и златни или сребърни заготовки на обеци, гривни, пръстени и медальони. Кабошон е най-старият и почти единствено използван в древността начин на обработка на естествени камъни.


Обикновено по-меките, непрозрачните или полупрозрачни камъни се полират по този начин. Това е най-характерният начин за обработка на тюркоаз, корал, опал или лазурит.

Естествени многоцветни камъни като кехлибар, тигрово око, яспис, обсидиан, питерсит, лунен камък или лабрадорит също се обработват по този начин, тъй като така се вижда най-добре техния скрит ефект на луминесценция, ивици, различно оцветени слоеве и други оптични ефекти на камъка.

При много от тях има специфично пречупване на светлината и промяна на спектъра, в зависимост от специфичните свойства и състав на камъка.


За да се види ефектът на оранжевия или белия лунен камък, това е единствената подходяща обработка. Излъчването на светлина и промяната на цветовете и нюансите, които имат лабрадорита, лунния камък и опала са наистина уникално красиви, поради което от древността са смятани за магически.

При тигровото око обработката кабошон позволява да се видят по-добре красивите ивици на слоестия камък.

При питерсита, както и при повечето ясписи и ахати, например яспис Слънчево затъмнение, дендрит ахат и всички пейзажни ахати с тази обработка се разгръщат нюансите вътре в самия камък. 


За кехлибар, лапис лазули, тюркоаз, карнеол, малахит, рейнбоу калцилика и корал обработка кабошон също е най-често срещаната.


Опалът е цяла вселена от нюанси и сякаш събира в себе си частица от космоса, но ниската твърдост, крехкост и структурата на самия камък не позволяват друга обработка.
 

Последни Постове

Хармоничните вибрации на кристалите и чакрите
ХАРМОНИЧНИТЕ ВИБРАЦИИ НА КРИСТАЛИТЕ И ЧАКРИТЕ
Чакрите в човешкото тяло са седем. Разположени са вертикално от основата на гръбначния стълб до теме
Прочети повече
Когато не знаете размера на пръстена
КОГАТО НЕ ЗНАЕТЕ РАЗМЕРА НА ПРЪСТЕНА
Много често се натъкваме на този проблем: желаете да закупите пръстен за Вас или за подарък, но не з
Прочети повече
Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични
ВИКТОРИАНСКИТЕ БИЖУТА – КРАЛСКИ, СТИЛНИ, РОМАНТИЧНИ
Бижутата във Викториански стил са изумително изящно изработени, всеки детайл е изпипан, всеки камък
Прочети повече