Красотата на фасетираните естествени камъни

Красотата на фасетираните естествени камъни

Вече разгледахме обработката на скъпоценни и полускъпоценни камъни тип кабошон. Друг вид обработка на естествените камъни е фасет.
Когато стените на камъка са фасетирани с множество малки фасети, всеки от тях отразява светлината и подчертава красотата на камъка.

Такава фасетировка е много подходяща за прозрачните и полупрозрачните камъни, като розов кварц, лимонов кварц, планински кристал, аметист, гранат, опушен кварц, цитрин. Тук от огромно значение е опитността и изкусността на майсторите, които изработват фасетите.

Начинът, по който отразяват светлината, сиянието и яркостта зависят от броя и разположението на фасетите, както и ъглите, които те сключват помежду си. Колкото по-добре е фасетиран един камък, толкова по-ценен и скъп е той.

Това важи особено много за скъпоценните камъни като сапфири, изумруди и рубини.
Бижутата, които предлагаме в нашите колекции са с естествени скъпоценни или полускъпоценни камъни, които могат да бъдат фасетирани, камъни с шахматна обработка или наречени още бриолет. При фасетираните камъни има фасетирна страна със странично разположени фасети. 


Бриолетната или още шахматната обработка се състои от множество симетрично разположени фасети от горната и долната страна на камъка, като всеки от тях пречупва светлината.


При диамантите и скъпоценните камъни са популярни шлифовките rose cut и diamond cut. Първата се използва от времето, преди откриването на електричеството и е създадена, за да накара камъкът да заблести на светлината на свещ, като за целта при нея има вариация на фасетите, които могат да съдържат от 3 до 24 фасета.


Брилянтната шлифовка, известна още като diamond cut се състои от 57 или 58 фасета, които да отразяват светлината. 
Rose cut шлифовката пропуска светлината и излъчва по-прозрачна и мека светлина, докато брилянтната шлифовка е разработена така, че да отразява светлината обратно в ослепителна искра.

Въпреки това сингъл или rose cut шлифовката все още е много предпочитана, тъй като при два диаманта с едно и също тегло в карати, чисто визуално по-голям изглежда този, който е с rose cut шлифовка. Освен това тя позволява камъните да бъдат в по-разнообразни и нетрадиционни форми, докато при диамантената шлифовка начинът на разположение на фасетите изисква формата да е кръг или овал.


Всеки вид обработка е съобразен с красотата и свойствата на естествения камък, така че да изпъкнат най- хубавите му черти и да се постигне най-висок ефект, което увеличава и неговата стойност.


 

Последни Постове

Султанит – камък хамелион, екзотичен и рядко срещан
СУЛТАНИТ – КАМЪК ХАМЕЛИОН, ЕКЗОТИЧЕН И РЯДКО СРЕЩАН
Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този кам
Прочети повече
Кристалите, които активират енергията на Богинята вътре във вас
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО АКТИВИРАТ ЕНЕРГИЯТА НА БОГИНЯТА ВЪТРЕ ВЪВ ВАС
Много са кристалите, които могат да активират женската енергия, както вече видяхме. Нека да разгледа
Прочети повече
Кристалите, които могат да активират Вашата женска енергия
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА АКТИВИРАТ ВАШАТА ЖЕНСКА ЕНЕРГИЯ
Розовият кварц е зареден с нежна, мека енергия, любов, мир, хармония, състрадание. Смята се, че леку
Прочети повече