Красотата на фасетираните естествени камъни

Красотата на фасетираните естествени камъни

Вече разгледахме обработката на скъпоценни и полускъпоценни камъни тип кабошон. Друг вид обработка на естествените камъни е фасет.
Когато стените на камъка са фасетирани с множество малки фасети, всеки от тях отразява светлината и подчертава красотата на камъка.

Такава фасетировка е много подходяща за прозрачните и полупрозрачните камъни, като розов кварц, лимонов кварц, планински кристал, аметист, гранат, опушен кварц, цитрин. Тук от огромно значение е опитността и изкусността на майсторите, които изработват фасетите.

Начинът, по който отразяват светлината, сиянието и яркостта зависят от броя и разположението на фасетите, както и ъглите, които те сключват помежду си. Колкото по-добре е фасетиран един камък, толкова по-ценен и скъп е той.

Това важи особено много за скъпоценните камъни като сапфири, изумруди и рубини.
Бижутата, които предлагаме в нашите колекции са с естествени скъпоценни или полускъпоценни камъни, които могат да бъдат фасетирани, камъни с шахматна обработка или наречени още бриолет. При фасетираните камъни има фасетирна страна със странично разположени фасети. 


Бриолетната или още шахматната обработка се състои от множество симетрично разположени фасети от горната и долната страна на камъка, като всеки от тях пречупва светлината.


При диамантите и скъпоценните камъни са популярни шлифовките rose cut и diamond cut. Първата се използва от времето, преди откриването на електричеството и е създадена, за да накара камъкът да заблести на светлината на свещ, като за целта при нея има вариация на фасетите, които могат да съдържат от 3 до 24 фасета.


Брилянтната шлифовка, известна още като diamond cut се състои от 57 или 58 фасета, които да отразяват светлината. 
Rose cut шлифовката пропуска светлината и излъчва по-прозрачна и мека светлина, докато брилянтната шлифовка е разработена така, че да отразява светлината обратно в ослепителна искра.

Въпреки това сингъл или rose cut шлифовката все още е много предпочитана, тъй като при два диаманта с едно и също тегло в карати, чисто визуално по-голям изглежда този, който е с rose cut шлифовка. Освен това тя позволява камъните да бъдат в по-разнообразни и нетрадиционни форми, докато при диамантената шлифовка начинът на разположение на фасетите изисква формата да е кръг или овал.


Всеки вид обработка е съобразен с красотата и свойствата на естествения камък, така че да изпъкнат най- хубавите му черти и да се постигне най-висок ефект, което увеличава и неговата стойност.


 

Последни Постове

Естествени камъни, които привличат добрия късмет
ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ, КОИТО ПРИВЛИЧАТ ДОБРИЯ КЪСМЕТ
Смята се, че естествените камъни са силно свързани с недрата на земята, от които се добиват и с чети
Прочети повече
Още за естествените камъни, символи на любовта
ОЩЕ ЗА ЕСТЕСТВЕНИТЕ КАМЪНИ, СИМВОЛИ НА ЛЮБОВТА
От незапомнени времена и до ден днешен се вярва в силата на естествените камъни, които могат да леку
Прочети повече
Скъпоценните камъни, които носят любов
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ, КОИТО НОСЯТ ЛЮБОВ
От древни времена се вярва, че скъпоценните и полускъпоценни камъни, носещи заряда на земята, въздух
Прочети повече