Лапис лазули – символ на владетелите и божествената закрила

Лапис лазули – символ на владетелите и божествената закрила

Поради невероятния си цвят за първи път се споменава с името ултрамарин, което в превод от латински означава „отвъд морето“. По-късно се възприема името, с което е известен и до днес от латинското лапис , което означава „камък“ и арабската дума за „синьо небе“ азул.


Лапис лазули е бил високо ценен камък в древността, особено във Вавилон и Древен Египет, където е бил смятан за естествен камък с божествен произход и е бил използван предимно от кралски особи.


Можете да разгледате сребърните ни бижута в Авторските ни колекции Египет, Нил, Гиза, където ще намерите сребърни пръстени, обеци, гривни и медальони с основен камък лапис и в комбинация с цитрини, перидоти или сини топази. Други Авторски сребърни колекции, които изглеждат прекрасно с този естествен камък са Персия, Византия, Лалели, Одесос, Аполония, Месембрия, Мексико, Беатриче, Чипровци.

В колекция Юкатан този естествен камък е използван като мозайка, която контрастира на среброто, в което е инкрустирана.


В Тибет лаписът също е много ценен полускъпоценен камък, заедно с тюркоаза и корала. Той е сред свещените за Тибет естествени камъни, които с майсторската ръчна изработка от сребро, превръщат всяко сребърно бижу в неповторимо и уникално. 


В колекция Бохо може да намерите сребърни пръстени, сребърни медальони и обеци с по-големи кръгли или овални камъни лапис лазули в семпъл обков и дизайн.


Смята се, че лазуритът е камък на владетелите още от древността. Кралят-слънце Людовик XIV и Наполеон също са го носили с вярата, че ги пази и прави неуязвими. На този полускъпоценен камък се приписват много свойства, някои от които са, че прогонва нещастията, усилва интуицията, мъдростта и лидерските качества.


В Древен Египет и Шумер са свързвали лапис лазули с божествена енергия и магическа сила. Смятало  се е, че който го носи е под закрилата на божествата. В Египет са го свързвали с богинята Изида, съзиданието и богинята на истината Мут.

Лазуритът повишава психическата и емоционалната енергия на притежателя си, увеличава интелекта, улеснява взимането на правилни решения, хармонизира чакрите, като действа най-силно на гърлената чакра.

Вярва се, че пази от безсъние, прогонва депресията и меланхолията.
Отговаря за гърлената чакра и е с най-голямо влияние за зодия Дева и Стрелец.
 

Последни Постове

Лавата – мощната закрила на стихиите
ЛАВАТА – МОЩНАТА ЗАКРИЛА НА СТИХИИТЕ
Това е порест вулканичен камък с черен или сивкав оттенък, а понякога с червеникави или кафяви нюанс
Прочети повече
Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече