Лапис лазули – символ на владетелите и божествената закрила

Лапис лазули – символ на владетелите и божествената закрила

Поради невероятния си цвят за първи път се споменава с името ултрамарин, което в превод от латински означава „отвъд морето“. По-късно се възприема името, с което е известен и до днес от латинското лапис , което означава „камък“ и арабската дума за „синьо небе“ азул.


Лапис лазули е бил високо ценен камък в древността, особено във Вавилон и Древен Египет, където е бил смятан за естествен камък с божествен произход и е бил използван предимно от кралски особи.


Можете да разгледате сребърните ни бижута в Авторските ни колекции Египет, Нил, Гиза, където ще намерите сребърни пръстени, обеци, гривни и медальони с основен камък лапис и в комбинация с цитрини, перидоти или сини топази. Други Авторски сребърни колекции, които изглеждат прекрасно с този естествен камък са Персия, Византия, Лалели, Одесос, Аполония, Месембрия, Мексико, Беатриче, Чипровци.

В колекция Юкатан този естествен камък е използван като мозайка, която контрастира на среброто, в което е инкрустирана.


В Тибет лаписът също е много ценен полускъпоценен камък, заедно с тюркоаза и корала. Той е сред свещените за Тибет естествени камъни, които с майсторската ръчна изработка от сребро, превръщат всяко сребърно бижу в неповторимо и уникално. 


В колекция Бохо може да намерите сребърни пръстени, сребърни медальони и обеци с по-големи кръгли или овални камъни лапис лазули в семпъл обков и дизайн.


Смята се, че лазуритът е камък на владетелите още от древността. Кралят-слънце Людовик XIV и Наполеон също са го носили с вярата, че ги пази и прави неуязвими. На този полускъпоценен камък се приписват много свойства, някои от които са, че прогонва нещастията, усилва интуицията, мъдростта и лидерските качества.


В Древен Египет и Шумер са свързвали лапис лазули с божествена енергия и магическа сила. Смятало  се е, че който го носи е под закрилата на божествата. В Египет са го свързвали с богинята Изида, съзиданието и богинята на истината Мут.

Лазуритът повишава психическата и емоционалната енергия на притежателя си, увеличава интелекта, улеснява взимането на правилни решения, хармонизира чакрите, като действа най-силно на гърлената чакра.

Вярва се, че пази от безсъние, прогонва депресията и меланхолията.
Отговаря за гърлената чакра и е с най-голямо влияние за зодия Дева и Стрелец.
 

Последни Постове

Хармоничните вибрации на кристалите и чакрите
ХАРМОНИЧНИТЕ ВИБРАЦИИ НА КРИСТАЛИТЕ И ЧАКРИТЕ
Чакрите в човешкото тяло са седем. Разположени са вертикално от основата на гръбначния стълб до теме
Прочети повече
Когато не знаете размера на пръстена
КОГАТО НЕ ЗНАЕТЕ РАЗМЕРА НА ПРЪСТЕНА
Много често се натъкваме на този проблем: желаете да закупите пръстен за Вас или за подарък, но не з
Прочети повече
Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични
ВИКТОРИАНСКИТЕ БИЖУТА – КРАЛСКИ, СТИЛНИ, РОМАНТИЧНИ
Бижутата във Викториански стил са изумително изящно изработени, всеки детайл е изпипан, всеки камък
Прочети повече