Още за лечебната сила на естествените камъни

Още за лечебната сила на естествените камъни

Откакто свят светува естествените камъни, образувани в недрата на земята или тези с метеоритен произход са смятани за талисмани и амулети, дарове от боговете с лечебна и защитна сила. Всеки от тях е уникален и необикновен, зареден със своя собствена енергия и неповторима красота.


Главоболие може да опитате да облекчите с лапис лазули, аметист, ахат, тюркоаз. 


Лапис лазули е красив естествен камък с наситено син цвят, за който се смята, че има силни лечебни свойства, помага на функцията на щитовидната жлеза и сърцето, подобрява кръвообращението, засилва имунитета, облекчава мигрена и главоболие, като просто се държи в ръка. 


При силно главоболие, предизвикано от стрес, може да се носи аметист или да се сложи бижу с аметист на мястото върху третото око, като същевременно се масажират слепоочията. Смята се, че аметистът пречиства енергията, подобрява циркулацията на кръвта и премахва негативните мисли. 


От древността се е вярвало, че ахатът действа лечебно на различни болки: ставни, костни, ревматични или сърдечни, а също облекчава и силно главоболие. Необходимо е само да се постави на болното място или да се стисне в ръка и да постои така. 


Смята се, че тюркоазът е камък, който тонизира и укрепва цялото тяло и има свойството да изсмуква болката. Вярва се, че има положителен ефект при мигрена и главоболие, като пречиства негативните мисли. 


За алергии помага лапис лазули или красивите естествени перли. Лечебните свойства на лапис лазули включват още благоприятно въздейстие при алергии и дерматити, всякакви възпаления на гърлото и главата. 


Бижутата с перли са не само красиви и класически, но имат и лечебно действие. Смята се, намаляват алергиите, имат противовъзпалителни и антибактериални свойства, помагат при анемия и трудно зарастващи рани. На перлите се приписват и много магически свойства: още от времето на Клеопатра се вярва, че те могат да запазят младостта и красотата, носят здраве и дълголетие. Може би отчасти поради това, отчасти поради полезните вещества, които наистина се съдържат в тях, перлите и до ден днешен се използват много и в козметиката.


При алкохолизъм помагат аметист, който е с най-силно действие и най-популярен в това отношение, а също и сапфир. Освен, че помага на притежателя си да постигне мир и хармония, да се освободи от нервно напрежение и страхове, още от древността се  е вярвало, че аметистът предпазва и лекува от алкохолизъм и наркотични зависимости, което дори е закодирано в името му: в превод от старогръцки означава трезвен, неопиянен. Смята се, че този кристал пречиства кръвта и бъбреците.


Вярва се още, че перлите и аквамарина помагат за подобряване на зрението. Аквамаринът е уникален кристал, наречен камък на мореплавателите, който освен че пази при пътувания, успокоява и премахва всякаква тревожност, помага при морска болест и облекчава ставни и артритни болки.


Планинският кристал е другият естествен камък, който помага при болки в ставите. Всъщност тое е универсален лечител, за който се вярва, че лекува както тялото, така и душата и премахва всякакви болки, като хармонизира енергията наоколо.

Според древни източници за диабет помагат отново перлите и тяхната мощна лечебна енергия, а също и карнеол.

Карнеолът е слънчев камък, носи щастие, жизненост и радост, зарежда с вяра и предпазва от зло, но също така се вярва, че има лечебни свойства, които са благоприятни за регулиране на нивата на кръвната захар и помага на болни от диабет.


С всичко това далеч не се изчерпват свойствата и силата на кристалите - лечители. От дълбока древност до наши дни, по всички краища на земята, хора от различни религии смятат, че естествените камъни са пряко свързани с енергиите на земята, въздуха, водата, огъня, видимите и невидимите сили. Те вибрират на своя собствена честота.

С времето науката е обяснила някои техни свойства, като например химичният състав на корала, перлите и седефа и защо действат добре на организма; невероятните физични свойства на диаманта: висока твърдост и устойчивост, неразтворимост в киселини и основи, силна проводнимост на топлина, с най-висока точка на топене и най-голям показател на пречупване на светлината; магнетизмът, присъщ на хематита; постоянното електрическо поле на турмалина, както и това, че е източник на инфрачервени лъчи и отрицателно заредени йони.

Някои от уникалните свойства на кристалите вече са обяснени от науката и дори намират приложение в много нейни клонове, други може би тепърва ще бъдат обяснени. Така или иначе кристалите с естествен произход са уникални, красиви и винаги хората ще вярват, че именно те са най-мощните им талисмани, които ги пазят, лекуват и привличат любовта.
 

Последни Постове

Хармоничните вибрации на кристалите и чакрите
ХАРМОНИЧНИТЕ ВИБРАЦИИ НА КРИСТАЛИТЕ И ЧАКРИТЕ
Чакрите в човешкото тяло са седем. Разположени са вертикално от основата на гръбначния стълб до теме
Прочети повече
Когато не знаете размера на пръстена
КОГАТО НЕ ЗНАЕТЕ РАЗМЕРА НА ПРЪСТЕНА
Много често се натъкваме на този проблем: желаете да закупите пръстен за Вас или за подарък, но не з
Прочети повече
Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични
ВИКТОРИАНСКИТЕ БИЖУТА – КРАЛСКИ, СТИЛНИ, РОМАНТИЧНИ
Бижутата във Викториански стил са изумително изящно изработени, всеки детайл е изпипан, всеки камък
Прочети повече