Още за лечебната сила на естествените камъни

Още за лечебната сила на естествените камъни

Откакто свят светува естествените камъни, образувани в недрата на земята или тези с метеоритен произход са смятани за талисмани и амулети, дарове от боговете с лечебна и защитна сила. Всеки от тях е уникален и необикновен, зареден със своя собствена енергия и неповторима красота.


Главоболие може да опитате да облекчите с лапис лазули, аметист, ахат, тюркоаз. 


Лапис лазули е красив естествен камък с наситено син цвят, за който се смята, че има силни лечебни свойства, помага на функцията на щитовидната жлеза и сърцето, подобрява кръвообращението, засилва имунитета, облекчава мигрена и главоболие, като просто се държи в ръка. 


При силно главоболие, предизвикано от стрес, може да се носи аметист или да се сложи бижу с аметист на мястото върху третото око, като същевременно се масажират слепоочията. Смята се, че аметистът пречиства енергията, подобрява циркулацията на кръвта и премахва негативните мисли. 


От древността се е вярвало, че ахатът действа лечебно на различни болки: ставни, костни, ревматични или сърдечни, а също облекчава и силно главоболие. Необходимо е само да се постави на болното място или да се стисне в ръка и да постои така. 


Смята се, че тюркоазът е камък, който тонизира и укрепва цялото тяло и има свойството да изсмуква болката. Вярва се, че има положителен ефект при мигрена и главоболие, като пречиства негативните мисли. 


За алергии помага лапис лазули или красивите естествени перли. Лечебните свойства на лапис лазули включват още благоприятно въздейстие при алергии и дерматити, всякакви възпаления на гърлото и главата. 


Бижутата с перли са не само красиви и класически, но имат и лечебно действие. Смята се, намаляват алергиите, имат противовъзпалителни и антибактериални свойства, помагат при анемия и трудно зарастващи рани. На перлите се приписват и много магически свойства: още от времето на Клеопатра се вярва, че те могат да запазят младостта и красотата, носят здраве и дълголетие. Може би отчасти поради това, отчасти поради полезните вещества, които наистина се съдържат в тях, перлите и до ден днешен се използват много и в козметиката.


При алкохолизъм помагат аметист, който е с най-силно действие и най-популярен в това отношение, а също и сапфир. Освен, че помага на притежателя си да постигне мир и хармония, да се освободи от нервно напрежение и страхове, още от древността се  е вярвало, че аметистът предпазва и лекува от алкохолизъм и наркотични зависимости, което дори е закодирано в името му: в превод от старогръцки означава трезвен, неопиянен. Смята се, че този кристал пречиства кръвта и бъбреците.


Вярва се още, че перлите и аквамарина помагат за подобряване на зрението. Аквамаринът е уникален кристал, наречен камък на мореплавателите, който освен че пази при пътувания, успокоява и премахва всякаква тревожност, помага при морска болест и облекчава ставни и артритни болки.


Планинският кристал е другият естествен камък, който помага при болки в ставите. Всъщност тое е универсален лечител, за който се вярва, че лекува както тялото, така и душата и премахва всякакви болки, като хармонизира енергията наоколо.

Според древни източници за диабет помагат отново перлите и тяхната мощна лечебна енергия, а също и карнеол.

Карнеолът е слънчев камък, носи щастие, жизненост и радост, зарежда с вяра и предпазва от зло, но също така се вярва, че има лечебни свойства, които са благоприятни за регулиране на нивата на кръвната захар и помага на болни от диабет.


С всичко това далеч не се изчерпват свойствата и силата на кристалите - лечители. От дълбока древност до наши дни, по всички краища на земята, хора от различни религии смятат, че естествените камъни са пряко свързани с енергиите на земята, въздуха, водата, огъня, видимите и невидимите сили. Те вибрират на своя собствена честота.

С времето науката е обяснила някои техни свойства, като например химичният състав на корала, перлите и седефа и защо действат добре на организма; невероятните физични свойства на диаманта: висока твърдост и устойчивост, неразтворимост в киселини и основи, силна проводнимост на топлина, с най-висока точка на топене и най-голям показател на пречупване на светлината; магнетизмът, присъщ на хематита; постоянното електрическо поле на турмалина, както и това, че е източник на инфрачервени лъчи и отрицателно заредени йони.

Някои от уникалните свойства на кристалите вече са обяснени от науката и дори намират приложение в много нейни клонове, други може би тепърва ще бъдат обяснени. Така или иначе кристалите с естествен произход са уникални, красиви и винаги хората ще вярват, че именно те са най-мощните им талисмани, които ги пазят, лекуват и привличат любовта.
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече