Султанит – камък хамелеон, екзотичен и рядко срещан

Султанит – камък хамелеон, екзотичен и рядко срещан

Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този камък е хамелеон и променя цвета си от жълто или зелено до появата на кафеникави, оранжеви или дори виолетови оттенъци и съответно има ювелирна стойност.

Минералът диаспор се среща по всички континенти, разцепва се и се разтрошава лесно, не може да се обработва и няма този хамелеонов ефект. За откритите султанити се смята, че са с рядка красота и достойни само за султана, откъдето идва и името им.

Добиват се само в една мина в света, която се намира на територията на Турция. Само там споменатият по-горе минерал има необходимите характеристики, променливост в цвета и ювелирна стойност.


Султанитът е открит и става популярен сравнително отскоро. До 2006 г. той е изключително и само за колекционери, а след това е достъпен за обработка и продажба. Все още не са напълно известни всички негови свойства. Лечебни свойства не са открити, но се смята, че султанитът влияе много позитивно, зарежда с енергия и оптимизъм, помага при депресия.

Също така може да бъде мощен амулет, като защитава собственика си от зли енергии, мисли и злонамерени хора. Помага за реализиране на идеите и намиране на нестандартни решения. Смята се, че султанитът обича творческите личности и разгръща скрития им потенциал, зарежда ги с енергия да доведат нещата до край, разгръща таланта им и носи безкрайно вдъхновение.

Помага също да се гледа философски на живота, с оптимизъм и мъдрост. За султанита казват, че е камък, който предупреждава собственика си за опасност или болест. В този случай е възможно да се появи пукнатина или той да се разпадне.


Трябва да се има предвид, че султанитът е много крехък минерал. Поради тази причина само много опитни майстори могат да го режат и обработват. Но това негово свойство трябва да се помни и към него, както и към много други естествени камъни трябва да отнасяме с внимание.

Носенето му изключва определени домакински дейности. Може да се почиства само с помощта на мека кърпа.
Обковът около камъка султанит  е най-добре да бъде от сребро или платина. Така самият естествен камък изглежда красив и се подчертават добре всичките му нюанси, а среброто като благороден метал се смята, че увеличава неговите магически свойства. 
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече