Султанит – камък хамелеон, екзотичен и рядко срещан

Султанит – камък хамелеон, екзотичен и рядко срещан

Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този камък е хамелеон и променя цвета си от жълто или зелено до появата на кафеникави, оранжеви или дори виолетови оттенъци и съответно има ювелирна стойност.

Минералът диаспор се среща по всички континенти, разцепва се и се разтрошава лесно, не може да се обработва и няма този хамелеонов ефект. За откритите султанити се смята, че са с рядка красота и достойни само за султана, откъдето идва и името им.

Добиват се само в една мина в света, която се намира на територията на Турция. Само там споменатият по-горе минерал има необходимите характеристики, променливост в цвета и ювелирна стойност.


Султанитът е открит и става популярен сравнително отскоро. До 2006 г. той е изключително и само за колекционери, а след това е достъпен за обработка и продажба. Все още не са напълно известни всички негови свойства. Лечебни свойства не са открити, но се смята, че султанитът влияе много позитивно, зарежда с енергия и оптимизъм, помага при депресия.

Също така може да бъде мощен амулет, като защитава собственика си от зли енергии, мисли и злонамерени хора. Помага за реализиране на идеите и намиране на нестандартни решения. Смята се, че султанитът обича творческите личности и разгръща скрития им потенциал, зарежда ги с енергия да доведат нещата до край, разгръща таланта им и носи безкрайно вдъхновение.

Помага също да се гледа философски на живота, с оптимизъм и мъдрост. За султанита казват, че е камък, който предупреждава собственика си за опасност или болест. В този случай е възможно да се появи пукнатина или той да се разпадне.


Трябва да се има предвид, че султанитът е много крехък минерал. Поради тази причина само много опитни майстори могат да го режат и обработват. Но това негово свойство трябва да се помни и към него, както и към много други естествени камъни трябва да отнасяме с внимание.

Носенето му изключва определени домакински дейности. Може да се почиства само с помощта на мека кърпа.
Обковът около камъка султанит  е най-добре да бъде от сребро или платина. Така самият естествен камък изглежда красив и се подчертават добре всичките му нюанси, а среброто като благороден метал се смята, че увеличава неговите магически свойства. 
 

Последни Постове

Бижута и камъни за Годината на Дракона
БИЖУТА И КАМЪНИ ЗА ГОДИНАТА НА ДРАКОНА
На 10 януари настъпва китайската Нова година и през 2024 тя ще е под покровителството на Зеления дър
Прочети повече
За среброто и високосните години
ЗА СРЕБРОТО И ВИСОКОСНИТЕ ГОДИНИ
Носенето на сребро е свързано с редица поверия на различни народи по всички краища на света от древн
Прочети повече
Кристалите, които активират енергията на Богинята вътре във вас
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО АКТИВИРАТ ЕНЕРГИЯТА НА БОГИНЯТА ВЪТРЕ ВЪВ ВАС
Много са кристалите, които могат да активират женската енергия, както вече видяхме. Нека да разгледа
Прочети повече