Тюркоазът - свещеният камък-пазител

Тюркоазът - свещеният камък-пазител

Тюркоазът е един от най-почитаните камъни по всички краища на света и навсякъде се смята за свещен и обичан, защото носи късмет и пази от всяко зло. Прекрасните му нюанси могат да варират, според количеството на желязо и мед, които съдържа: от светлосиньо до ярко, наситено синьо (Аризонски тюркоаз) и всички нюанси на зеленото и синьо-зеленото, изчистено или с тъмни черни жилки (Тибетски тюркоаз).


Тюркоазът е бил високоценен камък от индианците в Северна и Южна Америка, а също в Древен Египет, Персия, Тибет, Индия, Турция. И до ден днешен му се приписват магически и лечебни свойства. 
Смята се, че тюркоазът има положително и универсално благотворно влияние, има мощна защитна функция, носи щастие и спокойствие, любов, мъдрост, приятелство, засилва интуицията и помага на притежателя си, като го пази от всякакви опасности, беди, завист и зли очи.

Сред основните му лечебни свойства е, че прогонва депресията и зарежда човека с нова, положителна енергия. 
В миналото тюркоазът е бил известен сред лечителите като изсмукващ камък: те са го слагали на болното място на пациента и са вярвали, че той разпознава и изсмуква болката. 


Този невероятно красив камък е бил известен още в древността като силен любовен амулет, с него са били правени любовни магии. Вярва се, че целият късмет и благоденствие, които тюркоазът носи на притежателя си са изключително силни и мощни, но се засилват още повече, ако той е подарен. Много е важно пречистващото му действие- както на Духа, така и на тялото.


Дори да оставим настрана всички магически качества, които са му приписвани от хилядолетия и от всички племена и народи, тюркоазът е изключително красив камък и всеки къс от него е неповторим и уникален. 
Основната причина, поради която се смята, че пази от зли очи е, че със своя наситен цвят, той просто приковава погледа на всеки, който го погледне. Така, ако този човек има лоши мисли към нас, той не успява да ни погледне в очите, тъй като тюркоазът непрекъснато отклонява погледа му.


В Тибет например и до ден днешен не е прието да се говори за тюркоаза като за камък, а по-скоро като за същество със собствено усещане. Там той е високо почитан и заедно с корала е смятан за свещен камък и амулет.


Тюркоазът е подходящ за всички зодии, пречиства енергията и възвръща цветовете и интензивността на всички чакри. Все пак се смята за пряко свързан с гърлената чакра. Зодиакалните знаци, с които е най-свързан са Стрелец, Водолей, Телец. Енергия - Ин, Женска.
 

Последни Постове

Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече
Бижута и камъни за Годината на Дракона
БИЖУТА И КАМЪНИ ЗА ГОДИНАТА НА ДРАКОНА
На 10 януари настъпва китайската Нова година и през 2024 тя ще е под покровителството на Зеления дър
Прочети повече