Античният Одесос - бижутерски традиции от времето на най-старото златно съкровище в света

Античният Одесос - бижутерски традиции от времето на най-старото златно съкровище в света

Вдъхновението ни за тази сребърна Авторска колекция е свързано с родния ни град и много древната му история. Одесос е старогръцки превод на много по-старото име на тракийското селище Варна, датиращо от около 6 век пр.н.е., но историята му ни отвежда още по-назад във времето.

Варна или Одесос се свързва с три основни забележителности: най-древното открито досега златно съкровище в човешката история, невероятната крепостна стена и култа към виното, Дионис, както и към тракийския бог Дарзалас, чийто образ е бил изсичан на антични монети от Одесос.

Древната крепост Варна, гравирана върху нашите бижута, носи името си от старинната българска дума "вар", със значение "крепост", "ограждение" или "вардя". Заедно с природните дадености и непроходимата местност, е удобно и предпочитано място за развитие и процъфтяване на дадено селище в онези дни. Откриването на Варненския халколитен некропол, където е намерено най-старото златно съкровище в света, датира от около 4400 години пр. Хр. и включва предмети от злато, сребро, бронз и мед, както и глинени съдове.

Тези златни и сребърни предмети са не просто древни артефакти, но и изящно изработени, с красив дизайн, което говори за майсторски умения. По златните чаши са намерени капки вино, които свидетелстват за древните традиции в развитието на винарството в Одесос. 


В Авторска колекция Одесос са включени два модела пръстени.


Единият е масивен сребърен пръстен, с голям полускъпоценен камък в квадратна форма, монтиран в средата,който може да бъде оникс, карнеол, тюркоаз, корал, малахит или лапис лазули. От горната и долната страна на обкова на камъка са гравирани меандри, а от двете страни по широката халка са гравирани амфора и грозде.

Препратката е към първите златни и сребърни монети, сечени в Одесос, с изображение на Дарзалас, който държи рога на изобилието и амфора. Първото символизира плодородието и богатството на този античен град, а второто прекрасното вино, с което е бил известен Одесос по онова време.


Другият сребърен пръстен е със същия по големина квадратен естествен камък, но в изчистен, семпъл обков и олекотена халка. Интересна е сребърната плочка от задната страна на камъка, където са гравирани листа на лоза и грозде, символ на плодородието и винарството.

От двете страни халката е подпряна към сребърната стена с красиви волути, които са често срещан декоративен орнамент в античния архитектурен дизайн.
Сребърните медальони са два вида, като основната разлика е в гравирания гръб на бижуто. И двата могат да се носят двустранно.


Единият сребърен медальон е с инкрустиран и специално подбран естествен камък в квадратна форма, с високо качество, който може да се избере между тюркоаз, корал, оникс, лапис, карнеол или малахит.

На гърба на медальона е гравирана емблемата на града, античната крепост Одесос/ Варна и е гравирано името й. Сребърният окачвач също е двустранен: с изображение на амфора от едната страна и лоза от другата, все символи на града.


Вторият сребърен медальон е с монтиран полускъпоценен квадратен камък в семпъл обков, като изборът на естествени камъни е същият.

От задната страна са гравирани лози и грозде, емблематични за този плодороден район. Окачвачът е същият, двустранен.


Сребърните обеци са висящи, с инкрустирани квадратни камъни по избор: оникси, лаписи, карнеоли, малахити, тюркоази или корали. От задната страна са изобразени лози и грозде, а на окачвачите амфора, като всички те символизират плодородието и богатството на античния Одесос. 


Сребърната гривна Одесос се състои от редуващи се квадратни елементи през един: сегменти, с инкрустирани естествени камъни и такива, които са изцяло сребърни. Елементите са гравирани и от двете страни или с лози и грозде или крепост и меандри с цветя.   
 

Последни Постове

Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече
Бижута и камъни за Годината на Дракона
БИЖУТА И КАМЪНИ ЗА ГОДИНАТА НА ДРАКОНА
На 10 януари настъпва китайската Нова година и през 2024 тя ще е под покровителството на Зеления дър
Прочети повече