Античният Одесос - бижутерски традиции от времето на най-старото златно съкровище в света

Античният Одесос - бижутерски традиции от времето на най-старото златно съкровище в света

Вдъхновението ни за тази сребърна Авторска колекция е свързано с родния ни град и много древната му история. Одесос е старогръцки превод на много по-старото име на тракийското селище Варна, датиращо от около 6 век пр.н.е., но историята му ни отвежда още по-назад във времето.

Варна или Одесос се свързва с три основни забележителности: най-древното открито досега златно съкровище в човешката история, невероятната крепостна стена и култа към виното, Дионис, както и към тракийския бог Дарзалас, чийто образ е бил изсичан на антични монети от Одесос.

Древната крепост Варна, гравирана върху нашите бижута, носи името си от старинната българска дума "вар", със значение "крепост", "ограждение" или "вардя". Заедно с природните дадености и непроходимата местност, е удобно и предпочитано място за развитие и процъфтяване на дадено селище в онези дни. Откриването на Варненския халколитен некропол, където е намерено най-старото златно съкровище в света, датира от около 4400 години пр. Хр. и включва предмети от злато, сребро, бронз и мед, както и глинени съдове.

Тези златни и сребърни предмети са не просто древни артефакти, но и изящно изработени, с красив дизайн, което говори за майсторски умения. По златните чаши са намерени капки вино, които свидетелстват за древните традиции в развитието на винарството в Одесос. 


В Авторска колекция Одесос са включени два модела пръстени.


Единият е масивен сребърен пръстен, с голям полускъпоценен камък в квадратна форма, монтиран в средата,който може да бъде оникс, карнеол, тюркоаз, корал, малахит или лапис лазули. От горната и долната страна на обкова на камъка са гравирани меандри, а от двете страни по широката халка са гравирани амфора и грозде.

Препратката е към първите златни и сребърни монети, сечени в Одесос, с изображение на Дарзалас, който държи рога на изобилието и амфора. Първото символизира плодородието и богатството на този античен град, а второто прекрасното вино, с което е бил известен Одесос по онова време.


Другият сребърен пръстен е със същия по големина квадратен естествен камък, но в изчистен, семпъл обков и олекотена халка. Интересна е сребърната плочка от задната страна на камъка, където са гравирани листа на лоза и грозде, символ на плодородието и винарството.

От двете страни халката е подпряна към сребърната стена с красиви волути, които са често срещан декоративен орнамент в античния архитектурен дизайн.
Сребърните медальони са два вида, като основната разлика е в гравирания гръб на бижуто. И двата могат да се носят двустранно.


Единият сребърен медальон е с инкрустиран и специално подбран естествен камък в квадратна форма, с високо качество, който може да се избере между тюркоаз, корал, оникс, лапис, карнеол или малахит.

На гърба на медальона е гравирана емблемата на града, античната крепост Одесос/ Варна и е гравирано името й. Сребърният окачвач също е двустранен: с изображение на амфора от едната страна и лоза от другата, все символи на града.


Вторият сребърен медальон е с монтиран полускъпоценен квадратен камък в семпъл обков, като изборът на естествени камъни е същият.

От задната страна са гравирани лози и грозде, емблематични за този плодороден район. Окачвачът е същият, двустранен.


Сребърните обеци са висящи, с инкрустирани квадратни камъни по избор: оникси, лаписи, карнеоли, малахити, тюркоази или корали. От задната страна са изобразени лози и грозде, а на окачвачите амфора, като всички те символизират плодородието и богатството на античния Одесос. 


Сребърната гривна Одесос се състои от редуващи се квадратни елементи през един: сегменти, с инкрустирани естествени камъни и такива, които са изцяло сребърни. Елементите са гравирани и от двете страни или с лози и грозде или крепост и меандри с цветя.   
 

Последни Постове

Хармоничните вибрации на кристалите и чакрите
ХАРМОНИЧНИТЕ ВИБРАЦИИ НА КРИСТАЛИТЕ И ЧАКРИТЕ
Чакрите в човешкото тяло са седем. Разположени са вертикално от основата на гръбначния стълб до теме
Прочети повече
Когато не знаете размера на пръстена
КОГАТО НЕ ЗНАЕТЕ РАЗМЕРА НА ПРЪСТЕНА
Много често се натъкваме на този проблем: желаете да закупите пръстен за Вас или за подарък, но не з
Прочети повече
Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични
ВИКТОРИАНСКИТЕ БИЖУТА – КРАЛСКИ, СТИЛНИ, РОМАНТИЧНИ
Бижутата във Викториански стил са изумително изящно изработени, всеки детайл е изпипан, всеки камък
Прочети повече