Древноегипетски символи и съвременни бижута

Древноегипетски символи и съвременни бижута

Има нещо магично, тайнствено и много привлекателно в Древен Египет. Високоразвита цивилизация, с огромни постижения в строителството, архитектурата, математиката, медицината, а също и невероятни артефакти, които е завещала след себе си, както и много мистерии и тайнствени ритуали и обичаи. Изящно изработени маски, бижута и най-различни предмети от злато, сребро, скъпоценни и полускъпоценни камъни и до днес будят възхита и почуда у всеки, който ги зърне. Но преди всичко, всяко от тях носи своите символи и дълбоко значение. 


Оттук и нашето вдъхновение за три от Авторските ни сребърни колекции: Египет, Гиза и Нил. Всеки естествен камък, който са използвали е бил закодиран и е означавал нещо много по-дълбоко от естествената красота на камъка. Според египетските вярвания комбинацията от полускъпоценни камъни и сакрлни символи, които са съчетани в нашите сребърни бижута носят силна закрила и превръщат всяко от тях в мощен амулет.

Сред свещените камъни за древните египтяни са били тюркоаз, лапис лазули, корал, перидот, гранат, син топаз, цитрин, малахит или оникс. Всеки от тях е бил свързан с определено божество: Амон-Ра, Изида и Озирис, богинята на истината Мут и всеки един е камък - закрилник.

В комбинация със сакралните символи, гравирани около тях в бижута или други предмети, те са ставали свещени амулети с магическа сила.
Тук накратко ще ви запознаем с основни древноегипетски символи и техните значения, които ще видите в някои от нашите дизайнерски сребърни бижута.


Анкх е един от най-мощните символи, това е ключът на Живота, обединяващ други два символа: кръстът, който означава живот и кръгът, който значи вечност. Обединявайки ги заедно, Анкх представлява безсмъртието. Той символизира още и съюза на Изида и Озирис, земното и небесното.

В сребърна колекция Египет имаме пръстен и медальон, изобразяващи този важен символ, който да носи закрила и късмет на своя притежател. Те са гравирани със знаци и инкрустирани с различни по големина и форма естествени камъни, всеки със своето собствено значение: лапис, тюркоаз, малахит, оникс, перидот, гранат, аметист, опал или син топаз.

Изображението на Анкх може да видите още сред многото древноегипетски символи по сребърна гривна Египет.
В буквален превод „анкх“ означава „живот“. Свързва се още със Слънцето, което вдъхва живот на земята. Смятали са, че това е ключът, който отключва небесните порти. Всички богове и фараони са изобразявани с него. Бил е важен предмет, оставян при мъртвите, за да им помогне да открият вечността.

Живите са го носели като амулет, който да ги пази от зло и да им дари дълъг живот. Понякога е бил изобразяван в ръката на богинята на истината Мут или Ма‘ат, като едно по-дълбоко разбиране за смисъла на съществуването ни и ключът, който може да отвори всичко, ако е заедно с истината.

В нашата колекция Гиза този знак е изящно гравиран от едната страна на сребърния пръстен Окото на Хор, който може да се поръча с малахит, лапис лазули, корал, тюркоаз или оникс.


Това ни води към друг символ, чието изображение е било от изключително значение за древните египтяни. То е гравирано от другата страна на същия сребърен пръстен от колекция Гиза. Според легендата Окото на Хор е жертвата, която дава Хор, за да победи божеството на хаоса Сет, след дълга многогодишна битка, която завършва с победата на доброто над злото.

Окото на Хор е било изобразявано навсякъде като мощен амулет, който можел да предпази както живите, така и мъртвите. И до днес се смята за свещен и мощен символ - пазител. 


Този символ е гравиран отстрани на сребърен пръстен Египет с овален или с правоъгълен естествен камък в средата, който може да бъде избран между перидот, син топаз, опушен кварц, цитрин или гранат.

Окото на Хор, както и символът Анкх можете да видите като част от гравираните египетски знаци по сребърна гривна Египет или на закопчалката на сребърна гривна Нил.


Окачвачът на сребърния медальон от колекция Гиза е със същия характерен символ- пазител. Този медальон се предлага с няколко от най-характерните и свещени за Египет естествени камъни в овална форма, което още повече увеличава силата на амулета: тюркоаз, лапис лазули, малахит, оникс или корал.


Тъй като Окото на Хор е било възстановено по магичен начин в древността са смятали, че е отличителен знак на лечителите и притежава много силни изцелителни свойства. Смятало се е дори, че може да даде живот на мъртвите. Окото на Хор е било нещо повече от магически символ, то е било използвано и за мярка за измерване на лекарства и е било свързано с шестте сетива на човека.

Този знак е изобразен и на друг пръстен от колекция Гиза – сребърен пръстен Скарабей. Вярвало се е,че всяко бижу с тези сакрални египетски знаци, носи закрила и има лечебни свойства. Свещеният скарабей и други символи ще разгледаме в следващата блог статия.
 

Последни Постове

Лавата – мощната закрила на стихиите
ЛАВАТА – МОЩНАТА ЗАКРИЛА НА СТИХИИТЕ
Това е порест вулканичен камък с черен или сивкав оттенък, а понякога с червеникави или кафяви нюанс
Прочети повече
Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече