Древноегипетски символи и съвременни бижута

Древноегипетски символи и съвременни бижута

Има нещо магично, тайнствено и много привлекателно в Древен Египет. Високоразвита цивилизация, с огромни постижения в строителството, архитектурата, математиката, медицината, а също и невероятни артефакти, които е завещала след себе си, както и много мистерии и тайнствени ритуали и обичаи. Изящно изработени маски, бижута и най-различни предмети от злато, сребро, скъпоценни и полускъпоценни камъни и до днес будят възхита и почуда у всеки, който ги зърне. Но преди всичко, всяко от тях носи своите символи и дълбоко значение. 


Оттук и нашето вдъхновение за три от Авторските ни сребърни колекции: Египет, Гиза и Нил. Всеки естествен камък, който са използвали е бил закодиран и е означавал нещо много по-дълбоко от естествената красота на камъка. Според египетските вярвания комбинацията от полускъпоценни камъни и сакрлни символи, които са съчетани в нашите сребърни бижута носят силна закрила и превръщат всяко от тях в мощен амулет.

Сред свещените камъни за древните египтяни са били тюркоаз, лапис лазули, корал, перидот, гранат, син топаз, цитрин, малахит или оникс. Всеки от тях е бил свързан с определено божество: Амон-Ра, Изида и Озирис, богинята на истината Мут и всеки един е камък - закрилник.

В комбинация със сакралните символи, гравирани около тях в бижута или други предмети, те са ставали свещени амулети с магическа сила.
Тук накратко ще ви запознаем с основни древноегипетски символи и техните значения, които ще видите в някои от нашите дизайнерски сребърни бижута.


Анкх е един от най-мощните символи, това е ключът на Живота, обединяващ други два символа: кръстът, който означава живот и кръгът, който значи вечност. Обединявайки ги заедно, Анкх представлява безсмъртието. Той символизира още и съюза на Изида и Озирис, земното и небесното.

В сребърна колекция Египет имаме пръстен и медальон, изобразяващи този важен символ, който да носи закрила и късмет на своя притежател. Те са гравирани със знаци и инкрустирани с различни по големина и форма естествени камъни, всеки със своето собствено значение: лапис, тюркоаз, малахит, оникс, перидот, гранат, аметист, опал или син топаз.

Изображението на Анкх може да видите още сред многото древноегипетски символи по сребърна гривна Египет.
В буквален превод „анкх“ означава „живот“. Свързва се още със Слънцето, което вдъхва живот на земята. Смятали са, че това е ключът, който отключва небесните порти. Всички богове и фараони са изобразявани с него. Бил е важен предмет, оставян при мъртвите, за да им помогне да открият вечността.

Живите са го носели като амулет, който да ги пази от зло и да им дари дълъг живот. Понякога е бил изобразяван в ръката на богинята на истината Мут или Ма‘ат, като едно по-дълбоко разбиране за смисъла на съществуването ни и ключът, който може да отвори всичко, ако е заедно с истината.

В нашата колекция Гиза този знак е изящно гравиран от едната страна на сребърния пръстен Окото на Хор, който може да се поръча с малахит, лапис лазули, корал, тюркоаз или оникс.


Това ни води към друг символ, чието изображение е било от изключително значение за древните египтяни. То е гравирано от другата страна на същия сребърен пръстен от колекция Гиза. Според легендата Окото на Хор е жертвата, която дава Хор, за да победи божеството на хаоса Сет, след дълга многогодишна битка, която завършва с победата на доброто над злото.

Окото на Хор е било изобразявано навсякъде като мощен амулет, който можел да предпази както живите, така и мъртвите. И до днес се смята за свещен и мощен символ - пазител. 


Този символ е гравиран отстрани на сребърен пръстен Египет с овален или с правоъгълен естествен камък в средата, който може да бъде избран между перидот, син топаз, опушен кварц, цитрин или гранат.

Окото на Хор, както и символът Анкх можете да видите като част от гравираните египетски знаци по сребърна гривна Египет или на закопчалката на сребърна гривна Нил.


Окачвачът на сребърния медальон от колекция Гиза е със същия характерен символ- пазител. Този медальон се предлага с няколко от най-характерните и свещени за Египет естествени камъни в овална форма, което още повече увеличава силата на амулета: тюркоаз, лапис лазули, малахит, оникс или корал.


Тъй като Окото на Хор е било възстановено по магичен начин в древността са смятали, че е отличителен знак на лечителите и притежава много силни изцелителни свойства. Смятало се е дори, че може да даде живот на мъртвите. Окото на Хор е било нещо повече от магически символ, то е било използвано и за мярка за измерване на лекарства и е било свързано с шестте сетива на човека.

Този знак е изобразен и на друг пръстен от колекция Гиза – сребърен пръстен Скарабей. Вярвало се е,че всяко бижу с тези сакрални египетски знаци, носи закрила и има лечебни свойства. Свещеният скарабей и други символи ще разгледаме в следващата блог статия.
 

Последни Постове

Хармоничните вибрации на кристалите и чакрите
ХАРМОНИЧНИТЕ ВИБРАЦИИ НА КРИСТАЛИТЕ И ЧАКРИТЕ
Чакрите в човешкото тяло са седем. Разположени са вертикално от основата на гръбначния стълб до теме
Прочети повече
Когато не знаете размера на пръстена
КОГАТО НЕ ЗНАЕТЕ РАЗМЕРА НА ПРЪСТЕНА
Много често се натъкваме на този проблем: желаете да закупите пръстен за Вас или за подарък, но не з
Прочети повече
Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични
ВИКТОРИАНСКИТЕ БИЖУТА – КРАЛСКИ, СТИЛНИ, РОМАНТИЧНИ
Бижутата във Викториански стил са изумително изящно изработени, всеки детайл е изпипан, всеки камък
Прочети повече