Колекция Аполония – антична и съвременна

Колекция Аполония – антична и съвременна

Колекция Аполония е вдъхновена от древния град с това име или днешен Созопол. Това е един от най-старите градове на територията на България, основан около 610 година пр.н.е. от милетски преселници. Носи името на Аполон, древногръцки бог на Слънцето, изкуствата, музиката, поезията, медицината и пророчествата. 


Аполония е известен с това, че е първият понтийски град, който сече сребърни монети. Именно от тези древни монети сме използвали символи и релефни орнаменти, изобразени на сребърните ни бижута.


В тази колекция е включен сребърен пръстен в старинен стил, с голям овален естествен камък: корал, тюркоаз,карнеол, малахит и лапис лазули. Камъкът е напречно разположен, като от двете му страни има релефни изображения. От едната страна е неотменната котва, изобразявана върху аполонийските монети като традиционен символ на древния град.

От другата страна е Горгона Медуза, друг често срещан символ на Аполония Понтика. Първоначално тя е била красива девойка, наказана от Атина Палада, че дръзнала да се мери с нея по красота и превърната в чудовище. Медуза можела да вкаменява с поглед, всеки, който я погледне в очите.


В колекция Аполония предлагаме два сребърни медальона с различна големина, като и двата са двустранни. От едната страна може да е малахит, лапис лазули, корал, карнеол или тюркоаз в овална форма, а от другата е релефното изображение на Горгона Медуза.

Медальоните се различават основно по големина и по окачвача, който е разположен и гравиран различно. Образът на Горгона Медуза от древността се използва като магическа защита срещу всеки със зли и нечисти намерения. 


Включени са два вида сребърни обеци. По-малките са висящи и семпли, с полускъпоценен камък в много семпъл обков и с изображение на Горгона Медуза на гърба.

По-големите са с овален естествен камък, инкрустиран в сребърен обков със заоблена триъгълна форма и изображение на котва, рак и буквата А, отново характерни символи за древните монети на Аполония.


Сребърната гривна се състои от редуващи се елементи с естествени камъни и сребърни плочки със символите на Аполония котва, рак и буквата А. На гърба на гривната се редуват изображения на Горгона Медуза и знака на Слънцето, на което повелител е Аполон. Много интересна е закопчалката на самата гривна: обемна изработка на сребърната котва от древните монети.
Цялата колекция е вдъхновена от древността и е запазена античната визия, но с осъвременен дизайн.
 

Последни Постове

Тибетски символи - просветление и зареждаща енергия
ТИБЕТСКИ СИМВОЛИ - ПРОСВЕТЛЕНИЕ И ЗАРЕЖДАЩА ЕНЕРГИЯ
От древни времена в тибетския будизъм има характерни символи, носещи късмет и покровителство. Тези с
Прочети повече
Още за древноегипетските символи в бижутерията
ОЩЕ ЗА ДРЕВНОЕГИПЕТСКИТЕ СИМВОЛИ В БИЖУТЕРИЯТА
Вече разгледахме някои от основните символи, толкова важни за древните хора в Египет, изобразявани в
Прочети повече
Древноегипетски символи и съвременни бижута
ДРЕВНОЕГИПЕТСКИ СИМВОЛИ И СЪВРЕМЕННИ БИЖУТА
Има нещо магично, тайнствено и много привлекателно в Древен Египет. Високоразвита цивилизация, с огр
Прочети повече