Колекция Египет – загадъчна и неповторима, неразривна символика на естествени камъни и свещени знаци

Колекция Египет – загадъчна и неповторима, неразривна символика на естествени камъни и свещени знаци

В нашата сребърна колекция Египет сме се опитали да съчетаем възприятието и светоусещането на тези древни хора с уникална култура и познания във всички области на науката, техните вярвания за силата на естествените камъни и основните сакрални символи, които са почитали.


Много важни за древните египтяни и със свещено значение са били естествените камъни. Най-почитаните сред тях са тюркоазът, камък на живота и пазител от всяко зло; корал, който е обагрен с кръвта на боговете и е мощен амулет срещу негативни сили; лапис лазули, камък на истината и на богиня Изида.

Други камъни, с които можете да изберете сребърно бижу от колекцията Египет са перидот, за който се смята, че е бил любимият камък на Клеопатра, носещ изцеление и забавящ процеса на стареене; гранат, символизиращ любовта и смелостта; син топаз, за който се е вярвало, че е бил докоснат от египетският бог Амон-Ра; опал, за който древните египтяни са вярвали, че е пуснат от боговете и по пътя към земята е попил цветовете на дъгата; аметист, духовен камък на интуицията и изцелението, носи късмет и здраве, според древните египтяни.


В тази колекция има многообразие от варианти на пръстени. Първият сребърен пръстен е със символа Анкх. Смятали са, че това е магически възел, знакът на Изида, най-мощният амулет, символизиращ живота и вечността. Наричан е още Египетски кръст. Той обединява два символа: кръстът като символ на живота и кръгът като символ на Слънцето и на вечността, а също обединението на Изида и Озирис, земното и небесното. В древноегипетското писмо това е писменият знак за „живот“, ключът, който отключва вратата между Живота и Смъртта. Сребърният пръстен е богато украсен с египетски релефни орнаменти и проблясващи малки полускъпоценни камъни.


Интересен е мъжкият сребърен пръстен с овален естествен камък, разположен хоризонтално. Обковът е интересен, с характерни египетски релефни знаци и символи, продължаващи и по халката. Сред тях може да се различи Окото на Хор, символ на победата на доброто над злото и предпазващ всеки, който го носи. Сред по-дребните символи се различават Анкх, символите за безкрайност, слънце, огън и небе.


Другият вариант на мъжки пръстен е със същия обков, но камъкът е в осмоъгълна форма: опушен кварц, гранат. При по-светъл нюанс на естествения камък този пръстен е подходящ и за жена: аметист, цитрин, син топаз.  


Сребърният пръстен с кръгла форма и овален камък е с украса от релефни египетски символи и три проблясващи малки фасетирани естествени камъни. Релефните орнаменти продължават и по халката. Пръстенът е интересен с малката сребърна висулка скарабей.


Другият пръстен с висулка е овален, с камък във форма на капка в единия край и три малки фасетирани полускъпоценни камъка около него. Повърхността на пръстена е украсена със същите фини релефни орнаменти. Сребърният скарабей - висулка е детайлно изработен, в египетски стил. Това е най-характерният древноегипетски свещен символ, свързан с духовното развитие, възкресението и мъдростта. Той също е мощен амулет-пазител.


Сребърният медальон също представлява Ключът на Живота. Върху оксидирана повърхност са разположени естествени камъни във форма на овал и капка, както и малки, проблясващи фасетирани камъни. Гърбът е украсен с изящно изработени релефни древноегипетски символи.


Сребърните обеци могат да бъдат къси или дълги. Късите са с английско закопчаване, кръгла форма, с овален полускъпоценен камък и повърхност, с гравирани релефни египетски знаци.


В дългия вариант на обеците, същият кръгъл елемент е монтиран за окачвач във форма на свещения скарабей.


Сребърните гривни са два вида. И двете са твърди гривни, в етно стил. Сред различните по големина и форма камъни са характерните орнаменти в египетски стил. Гривните се различават по обкова на централния камък и съвсем леко по формата си.


В културата на Древен Египет ключова е символиката. Там няма нищо случайно, всяко нещо е символ, всичко е закодирано и носи определено послание. Опитали сме се да предадем това в изящните бижута от нашата колекция: посредством цветове, естествени камъни и сакрални знаци. 
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече