Колекция Египет – загадъчна и неповторима, неразривна символика на естествени камъни и свещени знаци

Колекция Египет – загадъчна и неповторима, неразривна символика на естествени камъни и свещени знаци

В нашата сребърна колекция Египет сме се опитали да съчетаем възприятието и светоусещането на тези древни хора с уникална култура и познания във всички области на науката, техните вярвания за силата на естествените камъни и основните сакрални символи, които са почитали.


Много важни за древните египтяни и със свещено значение са били естествените камъни. Най-почитаните сред тях са тюркоазът, камък на живота и пазител от всяко зло; корал, който е обагрен с кръвта на боговете и е мощен амулет срещу негативни сили; лапис лазули, камък на истината и на богиня Изида.

Други камъни, с които можете да изберете сребърно бижу от колекцията Египет са перидот, за който се смята, че е бил любимият камък на Клеопатра, носещ изцеление и забавящ процеса на стареене; гранат, символизиращ любовта и смелостта; син топаз, за който се е вярвало, че е бил докоснат от египетският бог Амон-Ра; опал, за който древните египтяни са вярвали, че е пуснат от боговете и по пътя към земята е попил цветовете на дъгата; аметист, духовен камък на интуицията и изцелението, носи късмет и здраве, според древните египтяни.


В тази колекция има многообразие от варианти на пръстени. Първият сребърен пръстен е със символа Анкх. Смятали са, че това е магически възел, знакът на Изида, най-мощният амулет, символизиращ живота и вечността. Наричан е още Египетски кръст. Той обединява два символа: кръстът като символ на живота и кръгът като символ на Слънцето и на вечността, а също обединението на Изида и Озирис, земното и небесното. В древноегипетското писмо това е писменият знак за „живот“, ключът, който отключва вратата между Живота и Смъртта. Сребърният пръстен е богато украсен с египетски релефни орнаменти и проблясващи малки полускъпоценни камъни.


Интересен е мъжкият сребърен пръстен с овален естествен камък, разположен хоризонтално. Обковът е интересен, с характерни египетски релефни знаци и символи, продължаващи и по халката. Сред тях може да се различи Окото на Хор, символ на победата на доброто над злото и предпазващ всеки, който го носи. Сред по-дребните символи се различават Анкх, символите за безкрайност, слънце, огън и небе.


Другият вариант на мъжки пръстен е със същия обков, но камъкът е в осмоъгълна форма: опушен кварц, гранат. При по-светъл нюанс на естествения камък този пръстен е подходящ и за жена: аметист, цитрин, син топаз.  


Сребърният пръстен с кръгла форма и овален камък е с украса от релефни египетски символи и три проблясващи малки фасетирани естествени камъни. Релефните орнаменти продължават и по халката. Пръстенът е интересен с малката сребърна висулка скарабей.


Другият пръстен с висулка е овален, с камък във форма на капка в единия край и три малки фасетирани полускъпоценни камъка около него. Повърхността на пръстена е украсена със същите фини релефни орнаменти. Сребърният скарабей - висулка е детайлно изработен, в египетски стил. Това е най-характерният древноегипетски свещен символ, свързан с духовното развитие, възкресението и мъдростта. Той също е мощен амулет-пазител.


Сребърният медальон също представлява Ключът на Живота. Върху оксидирана повърхност са разположени естествени камъни във форма на овал и капка, както и малки, проблясващи фасетирани камъни. Гърбът е украсен с изящно изработени релефни древноегипетски символи.


Сребърните обеци могат да бъдат къси или дълги. Късите са с английско закопчаване, кръгла форма, с овален полускъпоценен камък и повърхност, с гравирани релефни египетски знаци.


В дългия вариант на обеците, същият кръгъл елемент е монтиран за окачвач във форма на свещения скарабей.


Сребърните гривни са два вида. И двете са твърди гривни, в етно стил. Сред различните по големина и форма камъни са характерните орнаменти в египетски стил. Гривните се различават по обкова на централния камък и съвсем леко по формата си.


В културата на Древен Египет ключова е символиката. Там няма нищо случайно, всяко нещо е символ, всичко е закодирано и носи определено послание. Опитали сме се да предадем това в изящните бижута от нашата колекция: посредством цветове, естествени камъни и сакрални знаци. 
 

Последни Постове

Султанит – камък хамелион, екзотичен и рядко срещан
СУЛТАНИТ – КАМЪК ХАМЕЛИОН, ЕКЗОТИЧЕН И РЯДКО СРЕЩАН
Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този кам
Прочети повече
Кристалите, които активират енергията на Богинята вътре във вас
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО АКТИВИРАТ ЕНЕРГИЯТА НА БОГИНЯТА ВЪТРЕ ВЪВ ВАС
Много са кристалите, които могат да активират женската енергия, както вече видяхме. Нека да разгледа
Прочети повече
Кристалите, които могат да активират Вашата женска енергия
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА АКТИВИРАТ ВАШАТА ЖЕНСКА ЕНЕРГИЯ
Розовият кварц е зареден с нежна, мека енергия, любов, мир, хармония, състрадание. Смята се, че леку
Прочети повече