Колекция Гиза – загадки и символи

Колекция Гиза – загадки и символи

Историята на Древен Египет вълнува и до ден днешен. Това, с което свързваме Гиза от хилядолетия насам са пирамидите и сфинкса, едни от най-внушителните, мащабни, необясними монументи, символ на древна и загадъчна цивилизация, преборили се с времето и пустинните пясъци и оцеляли до днес. 


Създали сме прекрасната колекция от сребърни бижута с името Гиза. Всички пръстени, медальони, обеци от тази колекция са изработени от сребро, с красиви полускъпоценни камъни от едната страна, характерни и високо ценени за културата на древните египтяни и изящни гравирани египетски символи от другата страна.

В Египет се е ценял високо лапис лазули, това е бил камъкът на богинята Изида и на богинята на истината Мут. Почитали са тюркоаза като камък на живота, малахита като символ на мъдростта, корала е пазел от зли духове и е носел кръвта на боговете, а за оникса са смятали, че е силен защитен амулет.


Първият сребърен пръстен в тази колекция е с голям овален естествен камък в бронзов обков, символизиращ цвета на слънцето. От едната страна на пръстена е знакът Анкх, един от най-древните символи, наричан още „ключът на живота“, „възел на живота“, „ключ на Нил“, обединяващ кръст и кръг. Кръстът е символ на живота, а кръгът на вечността, заедно те символизират безсмъртието. Кръстът Анкх символизира още мъжкото и женското начало, Озирис и Изида, обединението на земното и небесното.


От другата страна на сребърния пръстен е Окото на Хор: това е символ за здраве и дълголетие и изключително мощна защита, изобразяван от древните египтяни почти навсякъде, носен като амулет от живите, но изписван и в гробниците да пази мъртвите.


Другият сребърен пръстен от колекцията е с овален, напречно разположен камък, от едната страна на който е Окото на Хор, а от другата е гравиран сребърен скарабей- друг интересен символ от древен произход, свързан с Египет. Скарабеят е свързван с живота, развитието, надеждата, възкресението и прераждането.

Изображението на този свещен за египтяните бръмбар е символ за йероглифа на божеството Хепри- Утринното слънце.  По дължината на естествения камък от двете страни има изображение на скарабеи с разтворени криле, като на мястото на тялото е инкрустиран малък полускъпоценен камък.

Сребърният медальон и обеци са също с прецизно изработен скарабей на гърба. Обеците са с окачвач, който представлява стилизиран лотос. Изображението му е свещено за древните египтяни. За тях то е символизирало живота, красотата, светлината, чистотата, раждането и новото начало. 

Във всяко сребърно бижу от тази колекция е заложена древна символика, всеки знак, всеки детайл и естествен камък носи своето значение.
 

Последни Постове

Султанит – камък хамелион, екзотичен и рядко срещан
СУЛТАНИТ – КАМЪК ХАМЕЛИОН, ЕКЗОТИЧЕН И РЯДКО СРЕЩАН
Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този кам
Прочети повече
Кристалите, които активират енергията на Богинята вътре във вас
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО АКТИВИРАТ ЕНЕРГИЯТА НА БОГИНЯТА ВЪТРЕ ВЪВ ВАС
Много са кристалите, които могат да активират женската енергия, както вече видяхме. Нека да разгледа
Прочети повече
Кристалите, които могат да активират Вашата женска енергия
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА АКТИВИРАТ ВАШАТА ЖЕНСКА ЕНЕРГИЯ
Розовият кварц е зареден с нежна, мека енергия, любов, мир, хармония, състрадание. Смята се, че леку
Прочети повече