Колекция Гиза – загадки и символи

Колекция Гиза – загадки и символи

Историята на Древен Египет вълнува и до ден днешен. Това, с което свързваме Гиза от хилядолетия насам са пирамидите и сфинкса, едни от най-внушителните, мащабни, необясними монументи, символ на древна и загадъчна цивилизация, преборили се с времето и пустинните пясъци и оцеляли до днес. 


Създали сме прекрасната колекция от сребърни бижута с името Гиза. Всички пръстени, медальони, обеци от тази колекция са изработени от сребро, с красиви полускъпоценни камъни от едната страна, характерни и високо ценени за културата на древните египтяни и изящни гравирани египетски символи от другата страна.

В Египет се е ценял високо лапис лазули, това е бил камъкът на богинята Изида и на богинята на истината Мут. Почитали са тюркоаза като камък на живота, малахита като символ на мъдростта, корала е пазел от зли духове и е носел кръвта на боговете, а за оникса са смятали, че е силен защитен амулет.


Първият сребърен пръстен в тази колекция е с голям овален естествен камък в бронзов обков, символизиращ цвета на слънцето. От едната страна на пръстена е знакът Анкх, един от най-древните символи, наричан още „ключът на живота“, „възел на живота“, „ключ на Нил“, обединяващ кръст и кръг. Кръстът е символ на живота, а кръгът на вечността, заедно те символизират безсмъртието. Кръстът Анкх символизира още мъжкото и женското начало, Озирис и Изида, обединението на земното и небесното.


От другата страна на сребърния пръстен е Окото на Хор: това е символ за здраве и дълголетие и изключително мощна защита, изобразяван от древните египтяни почти навсякъде, носен като амулет от живите, но изписван и в гробниците да пази мъртвите.


Другият сребърен пръстен от колекцията е с овален, напречно разположен камък, от едната страна на който е Окото на Хор, а от другата е гравиран сребърен скарабей- друг интересен символ от древен произход, свързан с Египет. Скарабеят е свързван с живота, развитието, надеждата, възкресението и прераждането.

Изображението на този свещен за египтяните бръмбар е символ за йероглифа на божеството Хепри- Утринното слънце.  По дължината на естествения камък от двете страни има изображение на скарабеи с разтворени криле, като на мястото на тялото е инкрустиран малък полускъпоценен камък.

Сребърният медальон и обеци са също с прецизно изработен скарабей на гърба. Обеците са с окачвач, който представлява стилизиран лотос. Изображението му е свещено за древните египтяни. За тях то е символизирало живота, красотата, светлината, чистотата, раждането и новото начало. 

Във всяко сребърно бижу от тази колекция е заложена древна символика, всеки знак, всеки детайл и естествен камък носи своето значение.
 

Последни Постове

Тибетски символи - просветление и зареждаща енергия
ТИБЕТСКИ СИМВОЛИ - ПРОСВЕТЛЕНИЕ И ЗАРЕЖДАЩА ЕНЕРГИЯ
От древни времена в тибетския будизъм има характерни символи, носещи късмет и покровителство. Тези с
Прочети повече
Още за древноегипетските символи в бижутерията
ОЩЕ ЗА ДРЕВНОЕГИПЕТСКИТЕ СИМВОЛИ В БИЖУТЕРИЯТА
Вече разгледахме някои от основните символи, толкова важни за древните хора в Египет, изобразявани в
Прочети повече
Древноегипетски символи и съвременни бижута
ДРЕВНОЕГИПЕТСКИ СИМВОЛИ И СЪВРЕМЕННИ БИЖУТА
Има нещо магично, тайнствено и много привлекателно в Древен Египет. Високоразвита цивилизация, с огр
Прочети повече