Колекция Япония или японската вишна - красота, изящество и философия на самурай

Колекция Япония или японската вишна - красота, изящество и философия на самурай

Колекцията ни Япония е вдъхновена от един прекрасен народ с удивително отношение към живота, преклонение към красотата, изключителен усет към детайла и невероятна философия, насочена към настоящия миг. Онова, което изглежда малко, мимолетно, преходно, но и неповторимо в същността си, е всъщност най-важното. Животът се състои от всички тези мигове, нека ги изпълним с красота и смисъл.


Сребърните ни бижута от тази колекция са изработени прецизно и ефектно, с много вдъхновение. Върху сребърната повърхност на двустранния кръгъл медальон и пръстен виждате малък пейзаж на пълна луна, изгряла над цъфнали вишневи клонки и поляни, отрупани с цветя.

Пълната луна е представена с по-голям полускъпоценен камък, а по-малки естествени камъни са инкрустирани сред релефни флорални мотиви като вишневи цветове, проблясващи на лунната светлина. Малките, разпръснати полускъпоценни камъни могат да бъдат перидоти, сини и бели топази, гранати, розови турмалини, аметисти или цитрини.


О, вишна!
Ти накара и княза
Да слезе от коня!
Исса

Вишната е свещена за Япония. Цветовете й са мимолетни, издържат само няколко дни, преди да умрат, но мисията й е да дари красота и изящество. Самураите са първите, които откриват символиката на вишневия цвят със собствената си съдба: готови да дадат живота си във всеки миг за една по-добра кауза и да придадат смисъл на живота си. 


Японската вишна сакура не е като другите, тя не дава плод, а само прекрасни, краткотрайни цветове. Тя олицетворява шинтоисткото и будистко учение, характерни за Япония: нищо не е вечно, всичко расте и се променя и единственото, което е вечно е самата промяна и стремежът към съвършенство. 


В Япония има специален празник Ханами, датиращ от 3 век и свързан със съзерцанието на цъфтящите вишни, в периода, когато цъфтежът им е в апогей. Този празник е свързан с всенародна радост, пикници на открито, но без шумни и невъздържани веселби, а тихо, кротко, в съзерцание.


Друг интересен символ от пейзажа на нашите сребърни бижута от Японската ни колекция е луната, която е пресъздадена от кръгъл полускъпоценен камък: бял лунен камък, син халцедон, аметист, гранат, опушен кварц, рутилов кварц, тюркоаз, корал, лабрадорит или розов кварц.

Кръглият естествен кристал символизира японската богиня на Луната Цукийоми, изобразяваща женското начало, като фазите през които минава непрестанно това небесно божество се свързват с подмладяването и растежа, безсмъртието и вечността, цикълът на живота.


На гърба на сребърния медальон и сребърния пръстен са изобразени ажурно преплетени тела на дракони. Според японците драконът е символ на богатство и мощ, на деструктивни стихии, но също и на покровителски сили. Тъй като Япония е обградена от море, японските дракони са предимно водни обитатели, изобразявани със змиевидни тела и без криле.  В средата е японският йероглиф за красота.


Сребърните обеци и гривната са с основен кръгъл кристал и леки декоративни сребърни елементи, наподобяващи преплетени стебла.
Много са символите, закодирани във всяко от сребърните ни изделия в колекцията ни Япония. Тя е за всички любители на красотата, които могат да я търсят навсякъде в малките, кратки, отлитащи мигове и да я оценят, когато я намерят.
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече