Колекция Шанти – изящни бижута като миниатюрни произведения на изкуството

Колекция Шанти – изящни бижута като миниатюрни произведения на изкуството

Шанти, в превод от хинди означава мир, спокойствие. Идеята за колекцията се роди в Южна Индия, по време на почивка в едно отдалечено, далеч от цивилизацията място край малко местно езеро, оградено от кокосови палми. Още по-впечатляващи от самия кокос ни се сториха кокосовите плодни пъпки, които са като миниатюрни произведения на изкуството. Кокосовата форма в колекцията Шанти е именно тази на свежо напъпил кокосов плод.


Сребърният пръстен е с акцент върху естествен камък в нестандартна форма на малка пирамида. Има различни варианти за избор на камък: аметист, малахит, опушен или розов кварц, халцедон, корал. Камъкът е обхванат в интересен многопластов сребърен обков, наподобяващ кокосова пъпка.

От трите страни върху сребърните листчета са гравирани жаба, водно конче и риба, някои малки представители на водните пространства, около които растат палмите. От двете страни на камъка са изобразени раковини.


Медальоните са два размера, като разликата е в големината и орнаментите, гравирани в среброто около него. И двата медальона са във форма на кокосова пъпка, наподобяваща малка шишарка.


Големият медальон е с гравирани пеперуда, охлюв и водна костенурка, а над всяка от фигурките блести по един малък полускъпоценен камък. От двете страни на окачвача на медальона има две изображения: на охлюв и на мида. 


Малкият медальон е с подобен дизайн, но основният естествен камък е по-малък. Окачвачът е със същите изображения, а от трите страни на кокосовия цвят са гравирани пеперуда, саламандър и рак, над които са инкрустирани полускъпоценните камъни.


Сребърните обеци са висящи и с дизайна и размера на малкия медальон. Изборът на естествените камъни отстрани е между перидоти, цитрини, иолити, гранати, сини топази, розови турмалини или опушен кварц. 


Сребърната гривна се състои от осем сребърни елемента, като се редуват такива с кръгъл естествен камък в обков с орнаменти и елементи без камък, с гравирани малки обитатели като пеперуда, риба, костенурка и охлюв. От двете страни на сребърната закопчалка са инкрустирани малки полускъпоценни камъни. 


Кокосът е с изключително интересна символика в Азия. Той представлява Вселената, бивайки изцяло съвършен и завършен сам по себе си. Водата в младият кокосов орех се свързва с пречистване и освобождаване от егото. В лечебните традиции кокосовата вода се използва за детоксикация на организма. В по-зрял стадий, кокосовият орех има изключително влияние за продължението на живота. Твърдата черупка символизира защитеност, издръжливост и дълголетие. Всичко това прави бижутата от колекцията Шанти идеален подарък за майка, бъдеща или настояща  съпруга. 


Гравираните в среброто фигурки на морски и водни обитатели също имат своята символика. Пеперудата е древен символ и се свързва с мъдростта на душата и успешното й преминаване през трудностите. Водното конче е свобода, трансформация, осъзнатост и баланс, свързва се с търсенето на истината.

Рибата символизира изобилието и плодородието, както на физическо, така и на духовно ниво. Охлювът се свързва с щастливия пътешественик, но в по-висш план черупката му символизира Вселената и Бог. Ракът е символ на водата, концентрацията на волята и успеха.

Саламандърът е същество на Огъня, а в миналото е носен като амулет от много владетели, за да ги пази от зли сили и врагове, както и да ги съхрани по време на битки или изпитания. Костенурката символизира дълъг живот и мъдрост, а жабата носи късмет на влюбените и много пари.
 

Последни Постове

Лавата – мощната закрила на стихиите
ЛАВАТА – МОЩНАТА ЗАКРИЛА НА СТИХИИТЕ
Това е порест вулканичен камък с черен или сивкав оттенък, а понякога с червеникави или кафяви нюанс
Прочети повече
Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече