Колекция Месембрия – сребърно изящество от древността

Колекция Месембрия – сребърно изящество от древността

Сребърна колекция Месембрия носи старинното име на днешния Несебър, градът – крепост, един от най-древните в Европа. В Месембрия започват да секат собствени златни монети около 440 година преди н.е.

В нашата колекция са използвани реплики от автентични монети, характерни за древния град. Колекцията ни е вдъхновена от интересната история на този български град и включва красиви сребърни бижута със старинен дизайн и съвременен поглед.

В колекция Месембрия има два модела пръстени.

Първият е с красив кръгъл естествен камък в интересен обков и гравирани орнаменти, които продължават и по широката халка. Полускъпоценният камък може да бъде избран между оникс, лапис лазули, корал, тюркоаз или малахит. От едната страна са изобразени символите на древния град – котва и делфини, както и името Месембрия. От другата страна са гравирани вълни, галера и други символи на града, като всички са заимствани от открити по нашите земи старинни монети.

Другият пръстен е олекотен, с по-тънка халка, но отново с голям, кръгъл естествен камък. Отстрани е гравиран, като от едната страна е знакът - символ на Месембрия, а от другата страна и от долната част на обкова са изобразени скачащи делфини и морски вълни.

Сребърният медальон Месембрия е масивен, с леко заострена форма. В горната част е разположен кръгъл полускъпоценен камък, специално подбран и с високо качество, независимо дали е тюркоаз, оникс, корал, лапис лазули или малахит. Всеки камък е уникален и различен. От едната страна е гравиран надпис Месембрия, а от другата делфин.

Под инкрустирания естествен камък има изображение на галера сред морските вълни. Всичко това са старинни символи на древния град. Окачвачът представлява кръгъл надпис Месембрия, като той и останалите символи, използвани тук са взаимствани от намерени старинни монети.

Единият модел сребърни обеци е с по-малки висящи елементи в триъгълна форма, с кръгъл инкрустиран камък в средата, който може да бъде избран между корал, лапис, тюркоаз, малахит или оникс. На гърба на обеците е гравиран надпис Месембрия.

Другият модел обеци също са висящи, но с по-издължена нестандартна форма, като тази на медальона. Отстрани е надписът на древния град, разположен вертикално, а в долната част е гравиран скачащ над вълните делфин, един от символите на града.

Сребърната гривна от колекция Месембрия се състои от редуващи се сребърни елементи: едните са гравирани с характерни древни символи като шлем или надпис Месембрия, а другите са елементи с инкрустирани полускъпоценни камъни. Всеки елемент е двулицев и гравиран и на гърба, което прави изработката на гривната доста сложна, интересна и прецизна.

 

Последни Постове

Рижавото ни зайче представя кристалите - талисмани за 2023
РИЖАВОТО НИ ЗАЙЧЕ ПРЕДСТАВЯ КРИСТАЛИТЕ - ТАЛИСМАНИ ЗА 2023
На 22 януари 2023 година започва Годината на Водния заек. Китайският календар, за разлика от нашия с
Прочети повече
Красотата на фасетираните естествени камъни
КРАСОТАТА НА ФАСЕТИРАНИТЕ ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ
Вече разгледахме обработката на скъпоценни и полускъпоценни камъни тип кабошон. Друг вид обработка н
Прочети повече
Кабошон - невероятните ефекти на естествените камъни
КАБОШОН - НЕВЕРОЯТНИТЕ ЕФЕКТИ НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ КАМЪНИ
Може би ще бъде интересно за вас да знаете някои от основните начини на обработка на естествените ка
Прочети повече