Кръстът – Знакът на знаците

Кръстът – Знакът на знаците

Кръстът е прастар символ. Наричат го Знакът на знаците. Независимо от всичко, с което го свързваме сега, първото значение на кръста е обединяването на Небето и Земята, съюзът на противоположностите, пресечната точка между четирите посоки на света, както и четирите елемента: въздух и земя, огън и вода. 


Вертикалната линия на кръста символизира божественото, Пътя към небесното, издигането на душата, а хоризонталната- всичко земно. Някои интерпретират кръста като геометричен вариант на Дървото на Живота: света на боговете и света на хората. При зороастрийството кръстът е бил слънчев символ, при някои от индианските племена в Северна Америка е свързван с водното конче, символ на гръмотевиците, при туарегите в Сахара е ценен амулет, предаван от баща на син, с цел да пази и закриля този, който го носи. 

Кръстът Ангх е древен символ, характерен за земите от Азия, Северна Африка и Египет. Този кръст обединява два символа: кръг, символ на вечността и кръст, символ на живота. Обединени заедно те са безсмъртие. Ангх символизира още обединяването на женското и мъжкото, Изида и Озирис, земното и небесното. Според древните египтяни този кръст е бил мощен амулет-пазител, смятали са, че носи закрила и благословия, мъдрост и хармония. Наричали са го Ключът на Живота, защото са смятали, че отключва вратата на Смъртта и води към вечния Живот.

В египетското йероглифно писмо с този знак се е изписвала думата “живот“, “благоденствие“ и „щастие“. Кръстът Ангх  е бил популярен още в древен Вавилон, както и сред индианците от Централна и Южна Америка, като значението му е било почти същото. 
В колекция Египет имаме сребърен кръст Ангх, който можете да изберете с различна комбинация от камъни: някои са основните за Египет и свещени камъни като: корал, тюркоаз или лапис лазули. Можете също да изберете с опал, аметист, перидот, гранат, син топаз. 

   Гръцки кръст, наречен така, защото е изобразен върху националния флаг на Гърция. Всичките му страни са равни по дължина. Бил е популярен още в древността като символ на четирите елемента, бога на Слънцето и други интерпретации. Свързва се с ранното християнство.


Сребърните кръстовете Ксенофонт са малки и двустранни: могат да бъде с инкрустирани естествен камък по Ваш избор от едната страна и абревиатура на Иисус Христос от другата или изцяло от сребро с надпис Светлина и Живот и абревиатура.  

  Гръцки кръст PHOS-ZOE. Това е друг вариант на гръцкия кръст с пресичащ се надпис PHOS-ZOE, който означава, че Иисус ще донесе светлина и живот в света на хората за тези, които търсят Пътя към божественото.

   Латински кръст – най-популярният символ, с издължена долна част. Той символизира трите християнски добродетели: най-високата част е Вяра, а останалите са Надежда и Милосърдие. Християнският кръст е жертвеникът, на който Иисус е принесъл себе си в жертва.


   Византийски кръст, характерен за Византийската империя, възприет по-късно от франки и готи. Характерен е с това, че в краищата страните му се разширяват. 
Всеки от тези кръстове можете да видите в нашите Авторски колекции, изработени от сребро и полускъпоценни камъни. Други колекции със сребърни кръстове са Византия, Персия, Атон, където самият полускъпоценен камък е изрязан във форма на кръст. 


Уникални са сребърните кръстове Ставрос, бронзова реплика на старинни реликви, украсени с естествени камъни в сребърен обков. 
Интересен е също кръстът от колекция Пролет- разцъфнала сребърна клонка, украсена с бели или черни перли. 


В нашия сайт предлагаме още много и различни сребърни кръстове с пъстро многообразие от естествени камъни. Някои от тях можете да поръчате с избран от Вас скъпоценен или полускъпоценен камък, а други са единични бройки.
Колкото и различни да са значенията на кръста факт е, че този символ е почитан от всички народи, по всички краища на света. Основно кръстът е приеман като противопоставяне: добро-зло, висше и низше, минало-бъдеще, както и символ на самата Еволюция.

Основната причина да се превърне в най-важният символ за християните е, че на него е прикован Иисус, Спасителят. Тази смърт не е случайно избрана, противопоставянето на страните на кръста символизират това, че по този начин Той се обвързва с всички същества, преминава през тъмнината, за да донесе светлината; преминава през смъртта, за да утвърди живота, а пресечната точка е точката между миналото и бъдещето. Именно поради дълбокия закодиран смисъл на този символ кръстът и до днес е най-популярния и мощен амулет за закрила.

Последни Постове

Султанит – камък хамелион, екзотичен и рядко срещан
СУЛТАНИТ – КАМЪК ХАМЕЛИОН, ЕКЗОТИЧЕН И РЯДКО СРЕЩАН
Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този кам
Прочети повече
Кристалите, които активират енергията на Богинята вътре във вас
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО АКТИВИРАТ ЕНЕРГИЯТА НА БОГИНЯТА ВЪТРЕ ВЪВ ВАС
Много са кристалите, които могат да активират женската енергия, както вече видяхме. Нека да разгледа
Прочети повече
Кристалите, които могат да активират Вашата женска енергия
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА АКТИВИРАТ ВАШАТА ЖЕНСКА ЕНЕРГИЯ
Розовият кварц е зареден с нежна, мека енергия, любов, мир, хармония, състрадание. Смята се, че леку
Прочети повече