Кръстът – Знакът на знаците

Кръстът – Знакът на знаците

Кръстът е прастар символ. Наричат го Знакът на знаците. Независимо от всичко, с което го свързваме сега, първото значение на кръста е обединяването на Небето и Земята, съюзът на противоположностите, пресечната точка между четирите посоки на света, както и четирите елемента: въздух и земя, огън и вода. 


Вертикалната линия на кръста символизира божественото, Пътя към небесното, издигането на душата, а хоризонталната- всичко земно. Някои интерпретират кръста като геометричен вариант на Дървото на Живота: света на боговете и света на хората. При зороастрийството кръстът е бил слънчев символ, при някои от индианските племена в Северна Америка е свързван с водното конче, символ на гръмотевиците, при туарегите в Сахара е ценен амулет, предаван от баща на син, с цел да пази и закриля този, който го носи. 

Кръстът Ангх е древен символ, характерен за земите от Азия, Северна Африка и Египет. Този кръст обединява два символа: кръг, символ на вечността и кръст, символ на живота. Обединени заедно те са безсмъртие. Ангх символизира още обединяването на женското и мъжкото, Изида и Озирис, земното и небесното. Според древните египтяни този кръст е бил мощен амулет-пазител, смятали са, че носи закрила и благословия, мъдрост и хармония. Наричали са го Ключът на Живота, защото са смятали, че отключва вратата на Смъртта и води към вечния Живот.

В египетското йероглифно писмо с този знак се е изписвала думата “живот“, “благоденствие“ и „щастие“. Кръстът Ангх  е бил популярен още в древен Вавилон, както и сред индианците от Централна и Южна Америка, като значението му е било почти същото. 
В колекция Египет имаме сребърен кръст Ангх, който можете да изберете с различна комбинация от камъни: някои са основните за Египет и свещени камъни като: корал, тюркоаз или лапис лазули. Можете също да изберете с опал, аметист, перидот, гранат, син топаз. 

   Гръцки кръст, наречен така, защото е изобразен върху националния флаг на Гърция. Всичките му страни са равни по дължина. Бил е популярен още в древността като символ на четирите елемента, бога на Слънцето и други интерпретации. Свързва се с ранното християнство.


Сребърните кръстовете Ксенофонт са малки и двустранни: могат да бъде с инкрустирани естествен камък по Ваш избор от едната страна и абревиатура на Иисус Христос от другата или изцяло от сребро с надпис Светлина и Живот и абревиатура.  

  Гръцки кръст PHOS-ZOE. Това е друг вариант на гръцкия кръст с пресичащ се надпис PHOS-ZOE, който означава, че Иисус ще донесе светлина и живот в света на хората за тези, които търсят Пътя към божественото.

   Латински кръст – най-популярният символ, с издължена долна част. Той символизира трите християнски добродетели: най-високата част е Вяра, а останалите са Надежда и Милосърдие. Християнският кръст е жертвеникът, на който Иисус е принесъл себе си в жертва.


   Византийски кръст, характерен за Византийската империя, възприет по-късно от франки и готи. Характерен е с това, че в краищата страните му се разширяват. 
Всеки от тези кръстове можете да видите в нашите Авторски колекции, изработени от сребро и полускъпоценни камъни. Други колекции със сребърни кръстове са Византия, Персия, Атон, където самият полускъпоценен камък е изрязан във форма на кръст. 


Уникални са сребърните кръстове Ставрос, бронзова реплика на старинни реликви, украсени с естествени камъни в сребърен обков. 
Интересен е също кръстът от колекция Пролет- разцъфнала сребърна клонка, украсена с бели или черни перли. 


В нашия сайт предлагаме още много и различни сребърни кръстове с пъстро многообразие от естествени камъни. Някои от тях можете да поръчате с избран от Вас скъпоценен или полускъпоценен камък, а други са единични бройки.
Колкото и различни да са значенията на кръста факт е, че този символ е почитан от всички народи, по всички краища на света. Основно кръстът е приеман като противопоставяне: добро-зло, висше и низше, минало-бъдеще, както и символ на самата Еволюция.

Основната причина да се превърне в най-важният символ за християните е, че на него е прикован Иисус, Спасителят. Тази смърт не е случайно избрана, противопоставянето на страните на кръста символизират това, че по този начин Той се обвързва с всички същества, преминава през тъмнината, за да донесе светлината; преминава през смъртта, за да утвърди живота, а пресечната точка е точката между миналото и бъдещето. Именно поради дълбокия закодиран смисъл на този символ кръстът и до днес е най-популярния и мощен амулет за закрила.

Последни Постове

Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече
Бижута и камъни за Годината на Дракона
БИЖУТА И КАМЪНИ ЗА ГОДИНАТА НА ДРАКОНА
На 10 януари настъпва китайската Нова година и през 2024 тя ще е под покровителството на Зеления дър
Прочети повече