Нашето вдъхновение за колекция Византия

Нашето вдъхновение за колекция Византия

Сред множество колони, разположени в резервоара Йеребатан се откроява една, която се нарича "плачещата  колона". Тя е украсена с интересни орнаменти във форма на сълза. Интересното е, че винаги е мокра: една от версиите е, че е издигната в памет на робите, които са дали живота си за изграждането на Цистерните на Базиликата, едно от най-големите водохранилища в света, известно още като „Потъналия палат“.

Изградено е още по времето на Юстиниан I и поради възможността да се съхранява такова огромно количество питейна вода е превърнало Константинопол в почти непревземаем.

Прекрасната ни Авторска колекция Византия носи името на могъща империя, а основните мотиви по всяко нейно сребърно изделие са повлияни и вдъхновени именно от красотата и историята на Колоната на сълзите. 


Орнаментът, заимстван от Плачещата колона е изящно и многократно пресъздаден, както по повърхността на сребърния пръстен, така и от едната страна на двулицевия кръст.

Сребърните обеци, малкият медальон и окачвача на кръста са изцяло във формата на този елемент: сълзата обикновено се приема за символ на чистота, искреност, изящество и красота. Освен сълза или капка, той наподобява и око на птица- знак, че станалото ще бъде запомнено, както и защитен символ, който напомня на „Всевиждащото око“, свързва се с бдителност и справедливост.


Всяко от сребърните бижута в тази Авторска колекция Византия може да бъде изработено със специално подбрани естествени гладки или фасетирани камъни: малахит, карнеол, тюркоаз, яспис, цитрин, гранат, опушен кварц, както и с бели или черни натурални перли, според Вашите предпочитания и избор. Независимо от комбинацията от камъни, на която ще се спрете, всяка от тях е неповторима и красива. Естествените камъни зареждат със собствено излъчване и сила, а орнаментите по сребърното бижу носят допълнително значение и символика. 


Кръстът може да се носи и от двете страни: масивен, цялостно изрязан естествен камък карнеол, оникс, тюркоаз, корал, малахит, лапис или еклипс от едната страна и сребърен кръст от другата, с инкрустирани малки полускъпоценни камъни и капковидни орнаменти. 


Сребърният пръстен е императорски: с по-нетрадиционна форма и впечатляващо древно излъчване, с един по-голям естествен камък в кръгла форма и няколко по-малки, разположени по фронталната част на пръстена и отстрани на халката. Всеки детайл по него е изящно изработен. 


Малкият медальон и обеците от сребро са малки и нежни, но не по-малко впечатляващи като изработка и украса.
Тази колекция е вдъхновена от едно великолепно творение, идващо от Древността, пресъздадено в съвременни етно бижута с антично великолепие и неповторима изработка.
 

Последни Постове

Лавата – мощната закрила на стихиите
ЛАВАТА – МОЩНАТА ЗАКРИЛА НА СТИХИИТЕ
Това е порест вулканичен камък с черен или сивкав оттенък, а понякога с червеникави или кафяви нюанс
Прочети повече
Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече