Още за древноегипетските символи в бижутерията

Още за древноегипетските символи в бижутерията

Вече разгледахме някои от основните символи, толкова важни за древните хора в Египет, изобразявани върху изключително красиви предмети на изкуството, бижута и печати, предназначени да закрилят както живите, така и душите на мъртвите. 


Скарабеят е друг свещен символ, който свързваме с Египет и се среща в продължение на поне две хилядолетия. Можете да го видите от едната страна на естесвения овален камък на сребърен пръстен от колекция Гиза, като камъкът може да избран между свещените за древните египтени лапис лазули, малахит, корал, тюркоаз и оникс. Свързва се с египетския бог на утринното слънце Хепри, който всеки ден трябвало да прекатурва диска на слънцето през небето. Символ е още на живота, растежа и прераждането: както слънцето, което се ражда всяка сутрин, извървява своя път и на сутринта отново се преражда.

Когато Скарабеят се изобразява заедно с Окото на Хор и Анкх означава безсмъртие. Този символ е бил използван за печати, амулети и бижута. 
В нашата сребърна колекция Египет предлагаме два сребърни пръстена, в кръгла и овална форма, с висулка скарабей.

Те са с овален или капковиден естествен камък, инкрустиран сред гравирани египетски символи. Полускъпоценните камъни, които можете да изберете са гранат, син топаз, аметист, перидот, корал, тюркоаз или лапис лазули.


Към Авторска колекция Египет има висящи обеци, чиито окачвачи представляват изящни скарабеи, изработени от сребро. Могат да бъдат изработени с тюркоаз, лапис лазули, корал, перидот, син топаз, гранат, аметист или опал.


На гърба на двата двулицеви сребърни медальона от колекция Гиза е гравиран по един скарабей, символ на слънцето и зареждането с нова енергия, както и на задната страна на сребърните обеци от същата колекция.


Един от най-красивите символи, характерни за народи от различни краища на света, е изображенията на цветето лотос. 


В сребърна колекция Нил пръстенът, двата медальона, обеците и гривната са украсени с гравирани лотоси. Всяко от тези сребърни бижута се предлага с естествени камъни по избор, подбрани от основните свещени камъни за Египет: корал, малахит, тюркоаз, оникс и лапис лазули. 


В Древен Египет лотосът е бил високо ценен и олицетворявал слънцето, заради асоциацията с прераждането: през деня лотосовият цвят се разтваря, а през нощта се затваря и скрива, за да разцъфне с цялата си красота отново на следващия ден.

Именно заради това древните египтяни свързвали лотоса със слънцето, което също умира през нощта, за да се прероди на сутринта. 


В сребърна колекция Гиза окачвачът на малкия медальон и обеците също представляват стилизирани лотосови пъпки. Древните египтяни смятали, че човешката душа е като цвят на лотос – преражда се непрестанно и се стреми към съвършенство.


Лотосът е бил символ на Горен Египет и плодородната долина на Нил и се запазва като такъв при обединението на Горен и Долен Египет.  

Всяко от сребърните бижута на Авторските колекции Египет, Нил и Гиза са изработени изящно от сребро и полускъпоценни камъни, като чрез цветовете на естествените камъни и допълнителни гравирани символи сме се опитали да вложим посланието на една древна култура в осъвременен вариант. Всяка сребърна колекция се предлага с богат избор на естествени камъни: оникс, корал, лапис лазули, тюркоаз, малахит, син топаз, гранат, перидот, цитрин или опал.
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече