Почистване на сребърни бижута с естествени камъни

Почистване на сребърни бижута с естествени камъни

Не е достатъчно само да имаме красиви и скъпи бижута, много важна е и грижата, която полагаме за тях. Трябва да се има предвид, че почистването на сребърни бижута без камъни е доста по-различно от това на сребърни бижута с естествени камъни, перли, опали и за всеки камък грижата е различна.


Когато имате красиви сребърни бижута без камъни ще забележите, че с времето те потъмняват и губят блясъка си. В този случай те могат лесно да бъдат почистени по няколко различни начина (изключение са бижутата с покритие от черен и златен родий).
Единият е да се смеси една супена лъжица сол в една чаша вряла вода и да се оставят бижутата за една нощ, а после да се подсушат с мека кърпа. 


Другият е да поставите алуминиево фолио на дъното на съд, да кипнете вода и към нея да добавите сода ( 1 л. вода, 50 гр. сода). Като потопите сребърните бижута чрез химична реакция, среброто ще заблести като ново. Подсушете с мека кърпа. Не почиствайте директно със сода, защото абразивните й частици ще надраскат среброто.
Можете също да почистите потъмнелите сребърни бижута с мека четка и паста за зъби.
Всички тези начини са подходящи само, ако сребърните бижута са без камъни.


Когато носите сребърни бижута, избягвайте да влизате в морето или в басейн с минерална вода, защото потъмняват веднага.  
Когато има инкрустирани естествени камъни, опали или перли, трябва много да внимавате, тъй като те имат различна твърдост.

Тюркоазът, малахитът,  турмалинът, опалите, перлите и някои други камъни не трябва да се нагряват или третират с вряла вода. За тях също е характерно, че не бива да се излагат на пряка слънчева светлина за дълго, да не се носят на плажа, защото могат да се напукат и да изгубят от цвета и блясъка си.

С бижута от естествени камъни не трябва да влизате в морето или да се къпете с тях. Също ги сваляйте преди да се гримирате или намажете с крем или защитно масло. Повечето от тях не реагират добре на козметичните средства, на перилни препарати, шампоани, химикали, киселини и други. За естествените камъни и перли е добре да се почистват с влажна мека кърпа, а ако са по-силно замърсени с течаща вода и сапун с неутрално pH. 
За по-добро почистване на скъпоценните камъни може да се обърнете към бижутер за почистване с ултразвук, но само за твърдите камъни като рубини или сапфири.

Почистването по този начин може да увреди по-меки и неустойчиви камъни, не е безопасно за изумруди и е крайно неподходящо за перли или опали. 
Ако си купите от магазина почистващ препарат също бъдете внимателни и прочетете добре за кои камъни е подходящ и за кои не. Пазете перлите и опалите от нагряване, от слънчева светлина, от химикали и киселини, като например оцет или лимонов сок.


Една от нашите колекции „Звездно сияние“ е от сребро, със специално покритие от черен и златен родий и богато разнообразие от естествени камъни. Естеството на родиевото покритие е такова, че тези бижута не бива да бъдат третирани по никой от изброените начини за  почистване на сребро. Почистват се само с мека кърпа.
 

Последни Постове

Хармоничните вибрации на кристалите и чакрите
ХАРМОНИЧНИТЕ ВИБРАЦИИ НА КРИСТАЛИТЕ И ЧАКРИТЕ
Чакрите в човешкото тяло са седем. Разположени са вертикално от основата на гръбначния стълб до теме
Прочети повече
Когато не знаете размера на пръстена
КОГАТО НЕ ЗНАЕТЕ РАЗМЕРА НА ПРЪСТЕНА
Много често се натъкваме на този проблем: желаете да закупите пръстен за Вас или за подарък, но не з
Прочети повече
Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични
ВИКТОРИАНСКИТЕ БИЖУТА – КРАЛСКИ, СТИЛНИ, РОМАНТИЧНИ
Бижутата във Викториански стил са изумително изящно изработени, всеки детайл е изпипан, всеки камък
Прочети повече