Почистване на сребърни бижута с естествени камъни

Почистване на сребърни бижута с естествени камъни

Не е достатъчно само да имаме красиви и скъпи бижута, много важна е и грижата, която полагаме за тях. Трябва да се има предвид, че почистването на сребърни бижута без камъни е доста по-различно от това на сребърни бижута с естествени камъни, перли, опали и за всеки камък грижата е различна.


Когато имате красиви сребърни бижута без камъни ще забележите, че с времето те потъмняват и губят блясъка си. В този случай те могат лесно да бъдат почистени по няколко различни начина (изключение са бижутата с покритие от черен и златен родий).
Единият е да се смеси една супена лъжица сол в една чаша вряла вода и да се оставят бижутата за една нощ, а после да се подсушат с мека кърпа. 


Другият е да поставите алуминиево фолио на дъното на съд, да кипнете вода и към нея да добавите сода ( 1 л. вода, 50 гр. сода). Като потопите сребърните бижута чрез химична реакция, среброто ще заблести като ново. Подсушете с мека кърпа. Не почиствайте директно със сода, защото абразивните й частици ще надраскат среброто.
Можете също да почистите потъмнелите сребърни бижута с мека четка и паста за зъби.
Всички тези начини са подходящи само, ако сребърните бижута са без камъни.


Когато носите сребърни бижута, избягвайте да влизате в морето или в басейн с минерална вода, защото потъмняват веднага.  
Когато има инкрустирани естествени камъни, опали или перли, трябва много да внимавате, тъй като те имат различна твърдост.

Тюркоазът, малахитът,  турмалинът, опалите, перлите и някои други камъни не трябва да се нагряват или третират с вряла вода. За тях също е характерно, че не бива да се излагат на пряка слънчева светлина за дълго, да не се носят на плажа, защото могат да се напукат и да изгубят от цвета и блясъка си.

С бижута от естествени камъни не трябва да влизате в морето или да се къпете с тях. Също ги сваляйте преди да се гримирате или намажете с крем или защитно масло. Повечето от тях не реагират добре на козметичните средства, на перилни препарати, шампоани, химикали, киселини и други. За естествените камъни и перли е добре да се почистват с влажна мека кърпа, а ако са по-силно замърсени с течаща вода и сапун с неутрално pH. 
За по-добро почистване на скъпоценните камъни може да се обърнете към бижутер за почистване с ултразвук, но само за твърдите камъни като рубини или сапфири.

Почистването по този начин може да увреди по-меки и неустойчиви камъни, не е безопасно за изумруди и е крайно неподходящо за перли или опали. 
Ако си купите от магазина почистващ препарат също бъдете внимателни и прочетете добре за кои камъни е подходящ и за кои не. Пазете перлите и опалите от нагряване, от слънчева светлина, от химикали и киселини, като например оцет или лимонов сок.


Една от нашите колекции „Звездно сияние“ е от сребро, със специално покритие от черен и златен родий и богато разнообразие от естествени камъни. Естеството на родиевото покритие е такова, че тези бижута не бива да бъдат третирани по никой от изброените начини за  почистване на сребро. Почистват се само с мека кърпа.
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече