Символи и амулети в сребърната бижутерията

Символи и амулети в сребърната бижутерията

Материалът от който са изработени бижутата още от дълбока древност символизира социалния статус, заможност, положението в обществото и материалното положение на техния собственик. Символ на престиж е бил материалът, от който са били изработвани: злато, сребро или платина. Днес се предпочитат бижута, изработени от злато и сребро, за да запазят във времето своите качества и красота. Много често хората избират бижута за себе си или за подарък, които да съдържат някакъв символ, така че бижуто да бъде едновременно и талисман, който да им носи късмет.


Един от основните символи, които се използват в бижутерията е сърце. То изразява любов и доброта, взаимност и дълбоки чувства. Смята се, че символът сърце привлича любов и закрила, а поднесен като подарък е прекрасна възможност да изразите чувствата си. 


Има интересни и разнообразни теории за символа сърце. Една от тях обяснява формата, която се образува при докосване на две лебедови шии – птиците, които сами са символ на любов и вярно партньорство. Според друга сърцето се свързва с формата на листата на бръшляна, символ на вечната любов още от древността. В Древна Индия са изобразявали сърцето като обединяващо две аури: мъжка и женска.


Спиралата е друг характерен и използван в бижутерията символ. Смята се, че спиралата символизира съзиданието, еволюцията и безкрайността на Вселената, циклите на раждане и смърт, на израстване и вечно развитие, както и на намирането на божественото в самите нас, което достигаме постепенно по пътя на себепознанието.

Символът на спиралата е закодиран в черупката на охлюва и раковината и носи същото значение.


Звездата е друг красив символ и мощен талисман. Звезда с пет лъча, като единият е насочен нагоре, представлява човека и неговия микрокосмос, свързва се с висша закрила и връзката с духовния водач.

Според Питагор тя е математическото съвършенство. Звездата, независимо от броя на лъчите си, е символ на светлината, промяната, новото начало и ангелска или божествена закрила. 


Луната или полумесецът носи надеждата и просветлението. По всички краища на земята, през различните епохи Луната се е свързвала с женското начало, с жената и Богинята Майка, с плодородието и цикъла на живота. Тя е винаги загадъчна, красива и владее мощта на водата.


Слънцето символизира мъжкото начало, свързва се с царственост, великолепие, могъщество. То носи топлина, младост и жизненост, вдъхва живот на всичко. Слънцето също е много древен символ, характерен и почитан от всички народи и култури по земята.


Изображението на пеперудата символизира красотата, любов и щастие. Тя е символ на надежда, любов и дълголетие. Свързва се с прераждането и безсмъртието на душата. При християните и при будистите, при скандинавците, японците и при индианците, пеперудата символизира всичко най-хубаво в живота.


Много от сребърните бижута, които предлагаме или камъните, инкрустирани в тях, са във форма на капка. Смята се, че това е символ на чистотата, на сълзата, на преходността и кръговрата.


Цветето винаги се свързва с красотата, пролетта, нежността и женствеността, а когато е изработено от сребро или друг благороден метал и се подари като бижу, неговата прелест е неувяхваща. Всяко цвете има свой собствен език, на който говори, но независимо какво е цветето, то символизира красота. Изящество. Чистота. Невинност. Надежда. Любов.
 

 

Последни Постове

Бижута и камъни за Годината на Дракона
БИЖУТА И КАМЪНИ ЗА ГОДИНАТА НА ДРАКОНА
На 10 януари настъпва китайската Нова година и през 2024 тя ще е под покровителството на Зеления дър
Прочети повече
За среброто и високосните години
ЗА СРЕБРОТО И ВИСОКОСНИТЕ ГОДИНИ
Носенето на сребро е свързано с редица поверия на различни народи по всички краища на света от древн
Прочети повече
Султанит – камък хамелеон, екзотичен и рядко срещан
СУЛТАНИТ – КАМЪК ХАМЕЛЕОН, ЕКЗОТИЧЕН И РЯДКО СРЕЩАН
Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този кам
Прочети повече