Сребърна колекция Чипровци – автентична българска красота

Сребърна колекция Чипровци – автентична българска красота

Сребърната ни колекция Чипровци е в изключително характерен български стил, осъвременен и обогатен, като са включени и естествени камъни. Всяко сребърно бижу е изработено с изключителна любов към българската традиция в ювелирното изкуство, към богатото ни историческо наследство в областта на античната и средновековна бижутерия.

Чипровци е град, известен с майсторите си в различни занаяти и изключителното развитие на бижутерийното изкуство и обработката на злато и сребро. 
В тази колекция са включени различни варианти на пръстени, медальони и гривни в етно стил.


Първият сребърен пръстен е с малък естествен камък, инкрустиран в центъра на красива, сложна розетка, изработена с фини етно орнаменти от сребро. Тази нежна, ажурна плетеница е характерна за чипровските гривни рогатки, популярни от средновековното ювелирно изкуство. 


Другият сребърен пръстен е с акцент върху голям, красив полускъпоценен камък, монтиран в семпъл обков с леки орнаменти в етно стил. Изборът на камък може да варира между черен лабрадорит, тюркоаз, корал, лапис лазули, златен рутилов кварц, малахит, карнеол, халцедон или розов кварц. 


Третият вариант на сребърен пръстен е отново с голям естествен камък в същия обков, но той е разположен под орнаментиран сребърен кръст. Формата на пръстена наподобява царска корона от средновековието.


Единият вариант на сребърен медальон е естествен камък, монтиран в средата на същата характерна чипровска розетка с красиви сребърни орнаменти.


Другият сребърен медальон е с по-голям полускъпоценен камък в красив обков с флорални и геометрични елементи. Етно мотивите в старобългарски стил наподобяват красива шевица, а красивият естествен камък в средата, наподобява разцъфнало цвете.


Сребърните обеци са висящи, със семпъл окачвач и естествен камък лабрадорит, корал, тюркоаз, аметист, розов кварц, халцедон или друг фасетиран или гладко полиран камък, като под него е разположен подвижен етно елемент. Обиците са изключително красиви и нежни със старинно излъчване.
Изключителният шедьовър в тази колекция са трите варианта на сребърни гривни рогатки в старобългарски стил. 


Първата сребърна гривна е масивна, с две характерни чипровски розетки от двете страни на гривната. Изработката им е ажурна, от сребърни етно орнаменти, с по един централен камък за всяка розетка. В средата и отстрани има плетеници от същите флорални елементи, характерни за чипровските шевици, с пет инкрустирани естествени камъка в централната част на гривната.


Вторият вариант е с подобни фини, сребърни етно плетеници и флорални мотиви, но отстрани вместо ажурните розетки са инкрустирани по-големи естествени камъни по избор.


Третият вариант на чипровска сребърна гривна се отличава по интересния обков над страничните полускъпоценни камъни, наподобяващ кръст. 
Сребърната ни колекция Чипровци е обновена и осъвременена, но в стила на средновековните бижута и е напълно достойна за чипровската школа на ювелирното изкуство, за която е характерно изключително майсторство и сложна орнаментика.
 

Последни Постове

Бижута и камъни за Годината на Дракона
БИЖУТА И КАМЪНИ ЗА ГОДИНАТА НА ДРАКОНА
На 10 януари настъпва китайската Нова година и през 2024 тя ще е под покровителството на Зеления дър
Прочети повече
За среброто и високосните години
ЗА СРЕБРОТО И ВИСОКОСНИТЕ ГОДИНИ
Носенето на сребро е свързано с редица поверия на различни народи по всички краища на света от древн
Прочети повече
Султанит – камък хамелеон, екзотичен и рядко срещан
СУЛТАНИТ – КАМЪК ХАМЕЛЕОН, ЕКЗОТИЧЕН И РЯДКО СРЕЩАН
Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този кам
Прочети повече