Сребърна колекция Елада - докосване до древността

Сребърна колекция Елада - докосване до древността

Тази колекция е вдъхновена от древната история и култура на Елада и нейните герои, митологични и исторически. В сребърната колекция са използвани реплики на старинни монети, намерени както по нашите земи, така и на територията на днешна Гърция.


Има избор между три вида сребърни пръстени, които могат да се поръчат с различни полускъпоценни камъни: тюркоаз, гранат, цитрин, аметист, перидот, син или бял топаз, опушен кварц. 


Единият пръстен е с образа на Атина Палада, реплика на старинна монета, датираща от 2-1 век пр.н.е. Обковът около изображението наподобява слънчев диск, богато украсен с вълнообразни орнаменти и осем полускъпоценни камъка.

От обратната страна на пръстена има релефно изображение на стилизирано цвете с осем листа.


Друг сребърен пръстен, с реплика на открита древна монета е с изображението на Филип II, датираща от 2 век пр.н.е. Акцентът е върху изображението, липсва пищен обков, обхванато е от четири страни с по един полускъпоценен камък, символи на четирите посоки на света.

От обратната страна на пръстена има флорални мотиви, характерни за Древна Елада, редуващи се със спираловидни елементи като рога на овен, символ на закрила, сила, мъдрост и изобилие. 


Третият сребърен пръстен е отново с изображение на Атина Палада, този път с шлем, като богинята- войн, защитаваща винаги справедливи каузи. На обратната страна е изобразен Пегас, крилатия кон, за който се вярва, че носи късмет и олицетворява силата и безсмъртието на душата. Този пръстен е с монета реплика, открита в Коринт.

По широката халка отново са гравирани спирали, символите на овена, над които са инкрустирани по три полускъпоценни камъка от всяка страна: сини топази, перидоти, гранати, опушен кварц, бели топази, аметисти, тюркоази.  


Единият от медальоните в нашата колекция е със същия дизайн като пръстена с изображение на Атина Палада, разположено в детайлно орнаментиран обков като слънчев диск и осем инкрустирани естествени камъка в окръжността.

Медальонът е двулицев, като от другата страна има релефно изображение на същото стилизирано цвете с осем листа и четири букви от гръцката азбука. Под окачвача има малък хоризонтално разположен елемент с още два полускъпоценни камъка отстрани.


Друг двустранен медальон от сребърна колекция Елада е с изображение на Атина, богиня на мъдростта от едната страна и нейния характерен символ - сова, от другата страна.

Медальонът е украсен с четири естествени камъка: три са групирани в долната част и един е инкрустиран горе на окачвача. Дизайнът е семпъл, като акцентът е на монетата.


Третият медальон с изображение на Атина Палада, този път изобразена като богинята войн, с шлем на главата.  

От другата страна на медальона има релефно изображение на галопиращ пегас. Три естествени камъка украсяват медальона в долната част и още два отстрани.


Сребърните обеци са висящи, но малки и нежни. Те са с лика на Атина Палада от едната страна и богинята на победата Нике от другата. В долната част на всяка обеца са групирани по три полускъпоценни камъка по избор: тюркоаз, бял или син топаз, опушен кварц, гранат, аметист, перидот.
В тази сребърна колекция има два вида гривни.


Едната е с десет полускъпоценни камъка и редуващи се големи и малки елементи на монети с изображения на Атина Палада и сова от едната страна и реплики монети на Атина и богинята Нике от другата. 


Втората гривна е с редуващи се елементи на богиня Атина и нейният основен символ совата. На закопчалката са инкрустирани два естествени камъка.


Подвижните връзки между елементите на гривните позволяват те да прилягат плътно върху китката. И двете гривни са по-богато орнаментирани от едната страна и по-семпло от другата.
 

Последни Постове

Лавата – мощната закрила на стихиите
ЛАВАТА – МОЩНАТА ЗАКРИЛА НА СТИХИИТЕ
Това е порест вулканичен камък с черен или сивкав оттенък, а понякога с червеникави или кафяви нюанс
Прочети повече
Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече