Сребърна колекция Хива – досег до уникална и древна култура

Сребърна колекция Хива – досег до уникална и древна култура

Сребърната ни колекция Хива е вдъхновена от един неповторим старинен град, с много интересна култура и невероятно изкуство, който само до преди един век е бил управляван от ханове. Атмосферата на този град и до днес е сякаш застинала във времето – древна и самобитна, абсолютно неповторима.

Хива е главна спирка на Пътя на коприната, място, откъдето са минавали безкрайни кервани от търговци, натоварени със стоки, а също дом и убежище на номадски племена.
В Хива има мавзолей с тюркоазен купол, дворци и джамии, с прекрасни колони и невероятни дърворезби, които са истински шедьовър в световното изкуство. Именно от тях сме се вдъхновили за красивите орнаменти и арабески в обкова на бижутата от тази сребърна колекция. 


Сребърният пръстен Хива е с интересен триъгълен полускъпоценен камък, който може да бъде избран между фасетиран оникс или тюркоаз и корал кабошон.

По обкова на пръстена и по халката има гравирани от сребро плетеници и орнаменти, заимствани от узбекското изкуство.


В тази колекция са включени два сребърни медальона. И двата са с триъгълни естествени камъни.

Единият е по-масивен, с централно разположен корал, оникс или тюркоаз, с богато украсен обков с декоративни етно орнаменти, които продължават и по окачвача и по гърба на медальона, което го прави двулицев, с възможност да се носи и от двете страни.


По-малкият медальон е нежен, с триъгълен камък, инкрустиран в изчистен обков, но с красив сребърен орнамент на окачвача и интересни ажурни плетеници на гърба, което също го прави двулицев.


Сребърните обеци са висящи, с инкрустиран оникс, корал или тюркоаз от едната страна и същите ажурни орнаменти и плетеници на гърба като малкия медальон.


Сребърна колекция Хива е опит да се докоснем до красотата на една древна култура с различно светоусещане. Арабеските и плетениците са уникално съчетание между геометрия, философия и религия, всичко това обединено чрез езика на изкуството и изработено с невероятно майсторство от сребро и естествени камъни.
 

Последни Постове

Султанит – камък хамелион, екзотичен и рядко срещан
СУЛТАНИТ – КАМЪК ХАМЕЛИОН, ЕКЗОТИЧЕН И РЯДКО СРЕЩАН
Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този кам
Прочети повече
Кристалите, които активират енергията на Богинята вътре във вас
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО АКТИВИРАТ ЕНЕРГИЯТА НА БОГИНЯТА ВЪТРЕ ВЪВ ВАС
Много са кристалите, които могат да активират женската енергия, както вече видяхме. Нека да разгледа
Прочети повече
Кристалите, които могат да активират Вашата женска енергия
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА АКТИВИРАТ ВАШАТА ЖЕНСКА ЕНЕРГИЯ
Розовият кварц е зареден с нежна, мека енергия, любов, мир, хармония, състрадание. Смята се, че леку
Прочети повече