Сребърна колекция Хива – досег до уникална и древна култура

Сребърна колекция Хива – досег до уникална и древна култура

Сребърната ни колекция Хива е вдъхновена от един неповторим старинен град, с много интересна култура и невероятно изкуство, който само до преди един век е бил управляван от ханове. Атмосферата на този град и до днес е сякаш застинала във времето – древна и самобитна, абсолютно неповторима.

Хива е главна спирка на Пътя на коприната, място, откъдето са минавали безкрайни кервани от търговци, натоварени със стоки, а също дом и убежище на номадски племена.
В Хива има мавзолей с тюркоазен купол, дворци и джамии, с прекрасни колони и невероятни дърворезби, които са истински шедьовър в световното изкуство. Именно от тях сме се вдъхновили за красивите орнаменти и арабески в обкова на бижутата от тази сребърна колекция. 


Сребърният пръстен Хива е с интересен триъгълен полускъпоценен камък, който може да бъде избран между фасетиран оникс или тюркоаз и корал кабошон.

По обкова на пръстена и по халката има гравирани от сребро плетеници и орнаменти, заимствани от узбекското изкуство.


В тази колекция са включени два сребърни медальона. И двата са с триъгълни естествени камъни.

Единият е по-масивен, с централно разположен корал, оникс или тюркоаз, с богато украсен обков с декоративни етно орнаменти, които продължават и по окачвача и по гърба на медальона, което го прави двулицев, с възможност да се носи и от двете страни.


По-малкият медальон е нежен, с триъгълен камък, инкрустиран в изчистен обков, но с красив сребърен орнамент на окачвача и интересни ажурни плетеници на гърба, което също го прави двулицев.


Сребърните обеци са висящи, с инкрустиран оникс, корал или тюркоаз от едната страна и същите ажурни орнаменти и плетеници на гърба като малкия медальон.


Сребърна колекция Хива е опит да се докоснем до красотата на една древна култура с различно светоусещане. Арабеските и плетениците са уникално съчетание между геометрия, философия и религия, всичко това обединено чрез езика на изкуството и изработено с невероятно майсторство от сребро и естествени камъни.
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече