Сребърна колекция Истанбул, вековният град на лалетата

Сребърна колекция Истанбул, вековният град на лалетата

Истанбул - пъстър и екзотичен, обединяващ хората, религиите, моретата и континентите. От една страна е старинен и древен град, но от друга има и твърде съвременно излъчване. Истанбул, носил и името Византион, Константинопол и Цариград, столица на четири велики империи, има какво да разкаже и покаже като история, изкуства, занаяти, търговия, войни, борби и много, много стари паметници на културата.

Той е винаги пъстър, противоречив, обединяващ противоположностите и никога скучен.
Но това, на което е посветена сребърната ни колекция Истанбул всъщност са лалетата, един от символите на града.

Чували ли сте за фестивала на Лалетата? Провежда се всяка година от 1 до 30 април, като в града се садят милиони лалета в най-различни цветове. Истанбул през този месец е залят буквално от морета от лалета. В Турция те са символ на любов и красота. Лалетата са внесени от Иран преди векове, а любовта към лалето в Турция е истинска древна традиция.


Всеки цвят на това прекрасно цвете има своето значение: червеното – истинска любов, бяло – чистота и прошка, оранжево – грижа и закрила, лилаво – царственост. Сребърните лалета от нашата колекция са обагрени от цветовете на полускъпоценните камъни, инкрустирани в тях: аметисти, перидоти, сини топази, гранати, малахити, тюркоази или корали. 
В нашата сребърна колекция имате избор между два модела пръстени.


Единият е с нестандартна форма, с инкрустирани три естествени камъка. От едната страна са изобразени плетеници от лалета и листа, а от другата - ажурни лалета. Украсата продължава и по част от халката.


Другият пръстен е с централен орнамент във форма на лале, с два инкрустирани капковидни естествени камъка от двете страни: аметист, син топаз, корал, тюркоаз, малахит или гранат. Самият орнамент лале е изработен с изящна ажурна техника и преплетени елементи на лалета.
Медальоните от тази колекция са няколко модела. 


Сребърен медальон Истанбул е в два варианта: с  окачвач и без оказвач. И двата са двустранни. Самите те са с изящна форма на лалета, като от едната страна, сред преплетените мотиви от лалета, са инкрустирани полускъпоценни камъни в кръгла и капковидна форма.

От другата страна са изобразени ажурни елементи на лалета. Окачвачът на първия медальон е също във форма на вечното цвете – символ на Истанбул.

Другият медальон е идентичен, но без окачвач.
Сребърните медальони Лейла и Зайра също са двулицеви и почти идентични. 


Медальон Лейла е с естествен камък на окачвача, като изборът е между корал, тюркоаз, перидот, син топаз, аметист, гранат или малахит. Самият медальон отново е двустранен, със същите сребърни плетеници от едната страна и ажурни лалета от другата.


Медальонът Зайра е почти същият, но изцяло изработен от сребро, без окачвач и без инкрустиран камък.
Сребърните обеци от колекция Истанбул са три модела.


Висящите обеци са със сребърен елемент, изрязан във форма на лале, в което са преплетени орнаменти от цветя и ажурни лалета и окачвач лале, върху който има полускъпоценен камък: тюркоаз, корал, малахит кабошон или фасетиран гранат, аметист, син топаз, перидот.


Другият модел са къси обеци с английско закопчаване, които се състоят само от ажурния сребърен елемент с лалета, без инкрустиран камък.


Третият модел обеци представляват само малкия елемент лале, с красив естествен камък в средата.


Сребърната гривна от колекция Истанбул е ефектна, в нестандартна форма и цялата от ажурни мотиви, изобразяващи лалета. Три полускъпоценни камъка в капковидна форма са украсата от едната страна: гранати, сини топази, перидоти, корали, малахити или тюркоази.


Дизайнът на всяко бижу от тази колекция е изящен, нежен, но с много пищни мотиви и плетеници, характерни за ислямското изкуство. Такива орнаменти има в много резби от дърво и мрамор, украсяващи дворците, джамиите и кулите в този уникален град.
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече