Сребърна колекция Истанбул, вековният град на лалетата

Сребърна колекция Истанбул, вековният град на лалетата

Истанбул - пъстър и екзотичен, обединяващ хората, религиите, моретата и континентите. От една страна е старинен и древен град, но от друга има и твърде съвременно излъчване. Истанбул, носил и името Византион, Константинопол и Цариград, столица на четири велики империи, има какво да разкаже и покаже като история, изкуства, занаяти, търговия, войни, борби и много, много стари паметници на културата.

Той е винаги пъстър, противоречив, обединяващ противоположностите и никога скучен.
Но това, на което е посветена сребърната ни колекция Истанбул всъщност са лалетата, един от символите на града.

Чували ли сте за фестивала на Лалетата? Провежда се всяка година от 1 до 30 април, като в града се садят милиони лалета в най-различни цветове. Истанбул през този месец е залят буквално от морета от лалета. В Турция те са символ на любов и красота. Лалетата са внесени от Иран преди векове, а любовта към лалето в Турция е истинска древна традиция.


Всеки цвят на това прекрасно цвете има своето значение: червеното – истинска любов, бяло – чистота и прошка, оранжево – грижа и закрила, лилаво – царственост. Сребърните лалета от нашата колекция са обагрени от цветовете на полускъпоценните камъни, инкрустирани в тях: аметисти, перидоти, сини топази, гранати, малахити, тюркоази или корали. 
В нашата сребърна колекция имате избор между два модела пръстени.


Единият е с нестандартна форма, с инкрустирани три естествени камъка. От едната страна са изобразени плетеници от лалета и листа, а от другата - ажурни лалета. Украсата продължава и по част от халката.


Другият пръстен е с централен орнамент във форма на лале, с два инкрустирани капковидни естествени камъка от двете страни: аметист, син топаз, корал, тюркоаз, малахит или гранат. Самият орнамент лале е изработен с изящна ажурна техника и преплетени елементи на лалета.
Медальоните от тази колекция са няколко модела. 


Сребърен медальон Истанбул е в два варианта: с  окачвач и без оказвач. И двата са двустранни. Самите те са с изящна форма на лалета, като от едната страна, сред преплетените мотиви от лалета, са инкрустирани полускъпоценни камъни в кръгла и капковидна форма.

От другата страна са изобразени ажурни елементи на лалета. Окачвачът на първия медальон е също във форма на вечното цвете – символ на Истанбул.

Другият медальон е идентичен, но без окачвач.
Сребърните медальони Лейла и Зайра също са двулицеви и почти идентични. 


Медальон Лейла е с естествен камък на окачвача, като изборът е между корал, тюркоаз, перидот, син топаз, аметист, гранат или малахит. Самият медальон отново е двустранен, със същите сребърни плетеници от едната страна и ажурни лалета от другата.


Медальонът Зайра е почти същият, но изцяло изработен от сребро, без окачвач и без инкрустиран камък.
Сребърните обеци от колекция Истанбул са три модела.


Висящите обеци са със сребърен елемент, изрязан във форма на лале, в което са преплетени орнаменти от цветя и ажурни лалета и окачвач лале, върху който има полускъпоценен камък: тюркоаз, корал, малахит кабошон или фасетиран гранат, аметист, син топаз, перидот.


Другият модел са къси обеци с английско закопчаване, които се състоят само от ажурния сребърен елемент с лалета, без инкрустиран камък.


Третият модел обеци представляват само малкия елемент лале, с красив естествен камък в средата.


Сребърната гривна от колекция Истанбул е ефектна, в нестандартна форма и цялата от ажурни мотиви, изобразяващи лалета. Три полускъпоценни камъка в капковидна форма са украсата от едната страна: гранати, сини топази, перидоти, корали, малахити или тюркоази.


Дизайнът на всяко бижу от тази колекция е изящен, нежен, но с много пищни мотиви и плетеници, характерни за ислямското изкуство. Такива орнаменти има в много резби от дърво и мрамор, украсяващи дворците, джамиите и кулите в този уникален град.
 

Последни Постове

Хармоничните вибрации на кристалите и чакрите
ХАРМОНИЧНИТЕ ВИБРАЦИИ НА КРИСТАЛИТЕ И ЧАКРИТЕ
Чакрите в човешкото тяло са седем. Разположени са вертикално от основата на гръбначния стълб до теме
Прочети повече
Когато не знаете размера на пръстена
КОГАТО НЕ ЗНАЕТЕ РАЗМЕРА НА ПРЪСТЕНА
Много често се натъкваме на този проблем: желаете да закупите пръстен за Вас или за подарък, но не з
Прочети повече
Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични
ВИКТОРИАНСКИТЕ БИЖУТА – КРАЛСКИ, СТИЛНИ, РОМАНТИЧНИ
Бижутата във Викториански стил са изумително изящно изработени, всеки детайл е изпипан, всеки камък
Прочети повече