Сребърна колекция Нил – египетският лотос и свещените камъни

Сребърна колекция Нил – египетският лотос и свещените камъни

Колекция Нил е една от египетските ни колекции, в която сме се опитали да съчетаем древното със съвременното. Основно значение сме обърнали на красотата и наситените цветове на естествените камъни, специално подбрани за тази колекция. Те са същите, които основно са били ценени в Древен Египет. Особено популярен е бил лапис лазули, като камък, символизиращ властта на фараона и мъдростта; тюркоазът- символ на живота, дълголетието и късмета; коралът – носител на божествената кръв и като такъв пазител от всяко зло; малахитът - символ на интуицията и мъдростта, а от оникс са били изработвани амулети.


От едната страна на големия сребърен медальон, който е двулицев, е разположен голям и издължен овален естествен камък, а от другата малък овален полускъпоценен камък над изящно гравирани знаци, символи и пиктограми, характерни за египетската култура. 


Сребърният пръстен, се състои от овален камък в средата, който може да бъде естествен малахит, лапис лазули, корал, тюркоаз или оникс.

Камъкът е разположен в интересен сребърен обков от шест стилизирани разтворени лотоса. От двете страни на пръстена са инкрустирани по-малки полирани или фасетирани полусъпоценни камъни: цитрини, опушен кварц и други. 


Сребърните обеци са с два естествени камъка в предната си част: един овален и един над него във форма на капка, като между двата са нежно преплетени два лотосови цвята.

Малкият медальон е заимствал само долната част на обицата, но също завършва с преплетени лотоси.


Гривната е от две части: предната е украсена с камъни и преплетени лотоси, а задната е с гравирани египетски символи, пиктограми и закопчалка с Окото на Хор. В съчетание с лапис, корал, малахит, тюркоаз и оникс, Окото на Хор има силна защитна функция. 


Египет е наричан „дар на река Нил“. Тази могъща река е основна предпоставка за развитието на цивилизация по протежението и в делтата на Нил, където земята е плодородна. Основните символи, които сме използвали за гравиране в среброто на бижутата са стилизирани лотоси. Това е бил символът на Горен Египет, където по протежението на река Нил са се срещали лотоси. Това цвете е свещено за много народи. 


За Египет лотосът символизира Слънцето, живота, красотата и чистотата. Листенцата му символизират битието, а също и духовното пробуждане. От лотосов цвят се ражда Ра, богът на Слънцето. Лотосът често пъти е бил изобразяван като трон на различни египетски божества, а скиптърът на фараона е представлявал стилизиран лотосов цвят. Лотосът е бил също символ на вечния живот, младостта, прераждането и възкресението.
Колекция Нил е изящна, наситена с цветове и символи, вдъхновена от красотата и величието на една древна култура.
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече