Сребърна колекция Нил – египетският лотос и свещените камъни

Сребърна колекция Нил – египетският лотос и свещените камъни

Колекция Нил е една от египетските ни колекции, в която сме се опитали да съчетаем древното със съвременното. Основно значение сме обърнали на красотата и наситените цветове на естествените камъни, специално подбрани за тази колекция. Те са същите, които основно са били ценени в Древен Египет. Особено популярен е бил лапис лазули, като камък, символизиращ властта на фараона и мъдростта; тюркоазът- символ на живота, дълголетието и късмета; коралът – носител на божествената кръв и като такъв пазител от всяко зло; малахитът - символ на интуицията и мъдростта, а от оникс са били изработвани амулети.


От едната страна на големия сребърен медальон, който е двулицев, е разположен голям и издължен овален естествен камък, а от другата малък овален полускъпоценен камък над изящно гравирани знаци, символи и пиктограми, характерни за египетската култура. 


Сребърният пръстен, се състои от овален камък в средата, който може да бъде естествен малахит, лапис лазули, корал, тюркоаз или оникс.

Камъкът е разположен в интересен сребърен обков от шест стилизирани разтворени лотоса. От двете страни на пръстена са инкрустирани по-малки полирани или фасетирани полусъпоценни камъни: цитрини, опушен кварц и други. 


Сребърните обеци са с два естествени камъка в предната си част: един овален и един над него във форма на капка, като между двата са нежно преплетени два лотосови цвята.

Малкият медальон е заимствал само долната част на обицата, но също завършва с преплетени лотоси.


Гривната е от две части: предната е украсена с камъни и преплетени лотоси, а задната е с гравирани египетски символи, пиктограми и закопчалка с Окото на Хор. В съчетание с лапис, корал, малахит, тюркоаз и оникс, Окото на Хор има силна защитна функция. 


Египет е наричан „дар на река Нил“. Тази могъща река е основна предпоставка за развитието на цивилизация по протежението и в делтата на Нил, където земята е плодородна. Основните символи, които сме използвали за гравиране в среброто на бижутата са стилизирани лотоси. Това е бил символът на Горен Египет, където по протежението на река Нил са се срещали лотоси. Това цвете е свещено за много народи. 


За Египет лотосът символизира Слънцето, живота, красотата и чистотата. Листенцата му символизират битието, а също и духовното пробуждане. От лотосов цвят се ражда Ра, богът на Слънцето. Лотосът често пъти е бил изобразяван като трон на различни египетски божества, а скиптърът на фараона е представлявал стилизиран лотосов цвят. Лотосът е бил също символ на вечния живот, младостта, прераждането и възкресението.
Колекция Нил е изящна, наситена с цветове и символи, вдъхновена от красотата и величието на една древна култура.
 

Последни Постове

Султанит – камък хамелион, екзотичен и рядко срещан
СУЛТАНИТ – КАМЪК ХАМЕЛИОН, ЕКЗОТИЧЕН И РЯДКО СРЕЩАН
Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този кам
Прочети повече
Кристалите, които активират енергията на Богинята вътре във вас
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО АКТИВИРАТ ЕНЕРГИЯТА НА БОГИНЯТА ВЪТРЕ ВЪВ ВАС
Много са кристалите, които могат да активират женската енергия, както вече видяхме. Нека да разгледа
Прочети повече
Кристалите, които могат да активират Вашата женска енергия
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА АКТИВИРАТ ВАШАТА ЖЕНСКА ЕНЕРГИЯ
Розовият кварц е зареден с нежна, мека енергия, любов, мир, хармония, състрадание. Смята се, че леку
Прочети повече