Сребърна мечта - древни традиции и символи

Сребърна мечта - древни традиции и символи

Нашата колекция Сребърна мечта включва само бижута, изработени ръчно от майстори бижутери от племето Карен. Традициите на изработване на бижута при тях са древни и самобитни. Племето Карен, обитаващо хълмовете на северен Тайланд, района на Чанг Май, близо до границата с Мианмар е известно с невероятните етно бижута, които създава. Жените от племето Карен са интересни с пръстените, които носят около врата си, за да удължат вратовете си и идеала, който имат, че колкото по-дълга е шията на жената, толкова по-красива е тя.


Среброто, което използват майсторите бижутери от племето Карен е около 99,5 - 99,9 % сребро, по-висока проба от това, което обикновено се използва в бижутерията, въпреки маркировката му от 925, която е общоприета. На това се дължи и по-сатененият отблясък на бижутата от тази уникална колекция.

Всеки един детайл е изпипан и изработен ръчно по старинни племенни традиции в бижутерското изкуство. Майсторската изработка се отнася както за всяко малко сребърно мънисто, така и за масивна гривна или колие. 
Всичко, изработено от хората от племето Карен е свързано с природата, с непрекъснатия досег до нея, вдъхновено от красотата на слънцето или луната, на цветя, листенца и дървета, пеперуди, риби и морски звезди, нищо не е достатъчно малко или незначително. Цялата природа в тяхното бижутерийно изкуство е изобразена през призмата на будизма. Всяко живо същество е част от сътворението, всичко живо е съвършено и значимо. 


Уникални са сребърните пръстени, медальони и обеци, в които са гравирани флорални елементи, наподобяващи мандала. Всеки отделен детайл е изработен с внимание и вдъхновение.


Особено внимание е отделено на цветята от сребро. Всяко сребърно листенце, всеки цвят е детайлно изработен, с внимание и старание да е възможно най-близо до природата и нейното съвършенство, защото от нея се черпи най-силното вдъхновение.


Най-популярният символ е чакра- цветето, което се състои от една точка, около която във формата на стилизирано цвете са разположени още шест. Този символ е бил изобразяван върху много древни тайландски монети и все още е широко използван. Смята се, че той обединява в себе си всичките седем чакри и носи баланс и просперитет. Когато майсторите бижутери от племето Карен гравират този символ чакра- цвете върху всяко едно мънисто или върху сребърен пръстен, обеци, медальон или гривна, те не просто го изобразяват, те благославят бижуто и го закодират така, че то да носи късмет.  


Спиралата, според будистите е символ на израстването, на осъзнаването на собствената роля в живота и откриването на собствената пътека. Тя символизира също преодоляването на капаните по пътя ни, собствените ни страхове и слабост.


Слънцето символизира мъдростта и състраданието, както и добрия късмет и светлината по пътя или благословията на небето в начинанията ни.
Бижутерите от племето Карен използват още геометрични символи, гравирани и втъкани в уникалното сребро, от което изработват бижутата си. Всички тези етно елементи носят късмет и сила за преодоляване на препятствията и страховете по пътя ни. Това са различни точки и триъгълни знаци, гравирани за просперитет и благоденствие.


Майсторите бижутери от племето Карен използват старинни и примитивни инструменти, но бижутата, които създават са признати в света за изключително висококачествени. Още по-ценени са и заради ръчната изработка. Понякога за определени повтарящи се етно мотиви се използват печати, които се щамповат върху среброто, но всяко мънисто, всеки сребърен елемент е създаден на ръка и поради това може да има лека разлика в големината или формата.

Много от сребърните бижута на племето Карен са допълнително обработени в стила на кованата техника. Изключително внимание се обръща на всеки детайл и сребърните бижута са създадени с вдъхновение и креативност. Те носят заряда на цяла една философия, в основата на която е, че всичко, колкото и да е малко, е важна част от цялото. 
 

Последни Постове

Лавата – мощната закрила на стихиите
ЛАВАТА – МОЩНАТА ЗАКРИЛА НА СТИХИИТЕ
Това е порест вулканичен камък с черен или сивкав оттенък, а понякога с червеникави или кафяви нюанс
Прочети повече
Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече