Сребърна мечта - древни традиции и символи

Сребърна мечта - древни традиции и символи

Нашата колекция Сребърна мечта включва само бижута, изработени ръчно от майстори бижутери от племето Карен. Традициите на изработване на бижута при тях са древни и самобитни. Племето Карен, обитаващо хълмовете на северен Тайланд, района на Чанг Май, близо до границата с Мианмар е известно с невероятните етно бижута, които създава. Жените от племето Карен са интересни с пръстените, които носят около врата си, за да удължат вратовете си и идеала, който имат, че колкото по-дълга е шията на жената, толкова по-красива е тя.


Среброто, което използват майсторите бижутери от племето Карен е около 99,5 - 99,9 % сребро, по-висока проба от това, което обикновено се използва в бижутерията, въпреки маркировката му от 925, която е общоприета. На това се дължи и по-сатененият отблясък на бижутата от тази уникална колекция.

Всеки един детайл е изпипан и изработен ръчно по старинни племенни традиции в бижутерското изкуство. Майсторската изработка се отнася както за всяко малко сребърно мънисто, така и за масивна гривна или колие. 
Всичко, изработено от хората от племето Карен е свързано с природата, с непрекъснатия досег до нея, вдъхновено от красотата на слънцето или луната, на цветя, листенца и дървета, пеперуди, риби и морски звезди, нищо не е достатъчно малко или незначително. Цялата природа в тяхното бижутерийно изкуство е изобразена през призмата на будизма. Всяко живо същество е част от сътворението, всичко живо е съвършено и значимо. 


Уникални са сребърните пръстени, медальони и обеци, в които са гравирани флорални елементи, наподобяващи мандала. Всеки отделен детайл е изработен с внимание и вдъхновение.


Особено внимание е отделено на цветята от сребро. Всяко сребърно листенце, всеки цвят е детайлно изработен, с внимание и старание да е възможно най-близо до природата и нейното съвършенство, защото от нея се черпи най-силното вдъхновение.


Най-популярният символ е чакра- цветето, което се състои от една точка, около която във формата на стилизирано цвете са разположени още шест. Този символ е бил изобразяван върху много древни тайландски монети и все още е широко използван. Смята се, че той обединява в себе си всичките седем чакри и носи баланс и просперитет. Когато майсторите бижутери от племето Карен гравират този символ чакра- цвете върху всяко едно мънисто или върху сребърен пръстен, обеци, медальон или гривна, те не просто го изобразяват, те благославят бижуто и го закодират така, че то да носи късмет.  


Спиралата, според будистите е символ на израстването, на осъзнаването на собствената роля в живота и откриването на собствената пътека. Тя символизира също преодоляването на капаните по пътя ни, собствените ни страхове и слабост.


Слънцето символизира мъдростта и състраданието, както и добрия късмет и светлината по пътя или благословията на небето в начинанията ни.
Бижутерите от племето Карен използват още геометрични символи, гравирани и втъкани в уникалното сребро, от което изработват бижутата си. Всички тези етно елементи носят късмет и сила за преодоляване на препятствията и страховете по пътя ни. Това са различни точки и триъгълни знаци, гравирани за просперитет и благоденствие.


Майсторите бижутери от племето Карен използват старинни и примитивни инструменти, но бижутата, които създават са признати в света за изключително висококачествени. Още по-ценени са и заради ръчната изработка. Понякога за определени повтарящи се етно мотиви се използват печати, които се щамповат върху среброто, но всяко мънисто, всеки сребърен елемент е създаден на ръка и поради това може да има лека разлика в големината или формата.

Много от сребърните бижута на племето Карен са допълнително обработени в стила на кованата техника. Изключително внимание се обръща на всеки детайл и сребърните бижута са създадени с вдъхновение и креативност. Те носят заряда на цяла една философия, в основата на която е, че всичко, колкото и да е малко, е важна част от цялото. 
 

Последни Постове

Хармоничните вибрации на кристалите и чакрите
ХАРМОНИЧНИТЕ ВИБРАЦИИ НА КРИСТАЛИТЕ И ЧАКРИТЕ
Чакрите в човешкото тяло са седем. Разположени са вертикално от основата на гръбначния стълб до теме
Прочети повече
Когато не знаете размера на пръстена
КОГАТО НЕ ЗНАЕТЕ РАЗМЕРА НА ПРЪСТЕНА
Много често се натъкваме на този проблем: желаете да закупите пръстен за Вас или за подарък, но не з
Прочети повече
Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични
ВИКТОРИАНСКИТЕ БИЖУТА – КРАЛСКИ, СТИЛНИ, РОМАНТИЧНИ
Бижутата във Викториански стил са изумително изящно изработени, всеки детайл е изпипан, всеки камък
Прочети повече