Сребърните обеци - любим аксесоар от Древността до наши дни

Сребърните обеци - любим аксесоар от Древността до наши дни

В Древността носенето на сребърни обеци е било популярно предимно сред мъжете, за което свидетелстват старинни изображения от Древен Египет, Персия, Индия, Китай. По-късно стават популярни и сред жените и децата. 
В далечното минало се е смятало, че ушите, възприемайки звуци и информация от околния свят трябва да бъдат защитени по някакъв начин от злото, което не трябва да стигне до тях. Така сребърните обеци, а после и златните, са се превърнали в талисман, който да пропуска само мъдростта и божественото слово, а да спира или да защитава от лъжливите, завистливи и лоши думи, които имат за цел да наранят. 


Особено значение са имали сребърните обеци в съчетание с естествени камъни и кристали, тъй като всеки от тях има допълнителна магическа и лечебна сила. 
През 13 век католическата църква забранява пробиването на уши, тъй като това означавало оскверняване на тялото. Тогава традицията с носенето на сребърни обеци, и то предимно от мъже се запазва предимно сред хората извън закона, тези, които не са се съобразявали с мнението на обществото: най-често пирати, крадци, разбойници. Тогава чрез този единствен аксесоар те са демонстрирали свобода, бунтарство  и незачитане на общоприетите норми. 
Така или иначе модата на носенето на сребърни обеци не е забравена и до днес, както от мъжете, така и от жените. 


Една от причините сребърните обеци да са толкова популярни днес е, че среброто е благороден метал, с антибактериално действие, който не предизвиква алергични реакции и не дразни кожата, лесен е за обработка и може да бъде комбиниран с всякакви видове скъпоценни, полускъпоценни камъни и кристали. Всяка една от тези комбинации може да намерите при нас: от най-семпли и изчистени сребърни халки в етно стил, изработени от чисто сребро до красиви висящи или къси обеци с естествени камъни и кристали. 


В повечето от Авторските ни колекции предлагаме по два вида обеци: къси и висящи, а изборът на камъните зависи от вас. Ние предлагаме единствено и само естествени камъни, инкрустирани в нашите бижута, подбрани специално за вас: тюркоаз, корал, лапис лазули, оникс, малахит, аметист, лунен камък, ахат, розов кварц, син топаз, перли, гранат и много други.
При избора на обеци все още е от значение формата на самото лице, дължината и цвета на косата и как можем да ги подчертаем. При овално лице са подходящи почти всякакви форми сребърни обеци, както висящи, така и семпли и малки. 


Ако лицето е по-издължено и продълговато са подходящи по-кръгли форми обеци, ако е квадратна брадичка много добре стоят висящи капковидни обеци, с по-голяма висулка или във форма на халки.
Когато лицето е със широко чело и малка брадичка са подходящи всякакви видове сребърни обеци, които са издължени и се разширяват в долната си част. 
При по-заоблено и кръгло лице стоят добре тънки, дълги обеци или такива в квадратна форма.


Важно е още да се знае, че ако правилно и с вкус се съчетаят бижутата, дрехите, прическата и грима, всичко е възможно. Важното е да се чувствате красиви и неотразими.
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече