Тибетски символи - просветление и зареждаща енергия

Тибетски символи - просветление и зареждаща енергия

От древни времена в тибетския будизъм има характерни символи, носещи късмет и покровителство. Тези символи са закодирани в неповторимите етно бижута от сребърната ни колекция от уникати, изработени в Тибет. Сакралните естествени камъни, от които са изработени бижутата са тюркоаз, корал и лапис, като често пъти е добавен и кехлибар или раковини.

Изработката на бижута от сребро, с уникална украса от естествени тюркоази, лаписи и корали е свързана със стари традиции и техники на тибетски майстори, живеещи в Непал. Техните невероятни бижута са известни вече по цял свят. Всяко сребърно колие, гривна, пръстен или обеци са уникални и неповторими, заредени със собствена енергия, излъчване и красота. Освен свещените камъни, в тях са гравирани защитни символи, характерни за будизма и тибетската култура.


Много важен символ, както в будизма, така и в тибетската култура е Ваджра - символ на мълниите и гръмотевиците, на познанието, на истината и силата на словото. Ваджра се свързва със световната ос между Земята и Небето, с третото око и символиката на диаманта: неговата чистота и неразрушимост.


В много от прекрасните тибетски етно бижута е изобразен този мощен зареждащ символ. Понякога символът Ваджра е инкрустиран с естествени камъни, най-често червен корал, като символ на огнената енергия на гръмотевицата на фона на син или зелен тюркоаз. 


Друг път самият окачвач на медальона е стилизирана Ваджра, изработена от сребро. 
Ваджра представлява скиптър, който съдържа в себе си Просветлението, Нерушимата и духовна сила, която внася ред в хаоса и извисява силата на мъдростта и състраданието, като основа на божествената любов. 


Един от основните символи в тибетския будизъм е Калачакра, известен още като Колелото на Времето и представлява многобройните прераждания и различните степени на развитието, през които трябва да мине душата, за да се усъвършенства. В нашите сребърни бижута понякога този символ е изобразен самостоятелно, а понякога, за още по-голяма сила е заедно с изображение на Лотос или Мантрата на Състраданието.


Лотосът е свещено цвете в много религии и древни народи. Както вече споменахме, то има своето огромна роля и в Древен Египет. В будизма Лотосът има подобно значение. Това  е свещено цвете, корените му са в тинята, а невероятните цветове са над водата, символ на чистота и съвършенство. Лотосовият цвят се разтваря сутрин, при допира на първите слънчеви лъчи и се затваря нощем, за да се прероди отново на другия ден. Така той символизира и прераждането и усъвършенстването на човешката душа.

Очертанията на листата на нежния лотос в тази неповторима тибетска етно колекция са от сребро, а самите те са запълнени най-често с изящна мозайка от естествен тюркоаз, корал и лапис: свещените за Тибет и Непал полускъпоценни камъни. 


Мантрата Ом Мани Падме Хум или Мантрата на Състраданието, както е известна, е гравирана със сребро върху всяко от тюркоазените листчета на лотоса. Смята се, че това е най-мощната от всички Мантри и тя е тази, заради която светът все още съществува и се движи напред. Това е Мантрата, която може да освободи човек от всичките му страхове, да го предпази от вътрешните му врагове, като гняв, ревност, омраза, така и от всякакви реални външни врагове и опасности. Всеки път, когато тя се изговори, изпише или гравира върху предмет или бижу, тя се активира и ни помага да се свържем с Вселената и божественото в себе си.
 

Последни Постове

Скъпоценните камъни, които носят любов
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ, КОИТО НОСЯТ ЛЮБОВ
От древни времена се вярва, че скъпоценните и полускъпоценни камъни, носещи заряда на земята, въздух
Прочети повече
Брошката  - стилна и винаги на мода
БРОШКАТА - СТИЛНА И ВИНАГИ НА МОДА
Брошката – уникално бижу за украса на дрехата. Можете да я носите навсякъде : върху вечерна рокля, в
Прочети повече
Сапфирът – кралско синя елегантност
САПФИРЪТ – КРАЛСКО СИНЯ ЕЛЕГАНТНОСТ
Сапфирът е един от четирите скъпоценни камъни, към които спадат още диамантът, рубинът и изумрудът,
Прочети повече