Тибетски символи - просветление и зареждаща енергия

Тибетски символи - просветление и зареждаща енергия

От древни времена в тибетския будизъм има характерни символи, носещи късмет и покровителство. Тези символи са закодирани в неповторимите етно бижута от сребърната ни колекция от уникати, изработени в Тибет. Сакралните естествени камъни, от които са изработени бижутата са тюркоаз, корал и лапис, като често пъти е добавен и кехлибар или раковини.

Изработката на бижута от сребро, с уникална украса от естествени тюркоази, лаписи и корали е свързана със стари традиции и техники на тибетски майстори, живеещи в Непал. Техните невероятни бижута са известни вече по цял свят. Всяко сребърно колие, гривна, пръстен или обеци са уникални и неповторими, заредени със собствена енергия, излъчване и красота. Освен свещените камъни, в тях са гравирани защитни символи, характерни за будизма и тибетската култура.


Много важен символ, както в будизма, така и в тибетската култура е Ваджра - символ на мълниите и гръмотевиците, на познанието, на истината и силата на словото. Ваджра се свързва със световната ос между Земята и Небето, с третото око и символиката на диаманта: неговата чистота и неразрушимост.


В много от прекрасните тибетски етно бижута е изобразен този мощен зареждащ символ. Понякога символът Ваджра е инкрустиран с естествени камъни, най-често червен корал, като символ на огнената енергия на гръмотевицата на фона на син или зелен тюркоаз. 


Друг път самият окачвач на медальона е стилизирана Ваджра, изработена от сребро. 
Ваджра представлява скиптър, който съдържа в себе си Просветлението, Нерушимата и духовна сила, която внася ред в хаоса и извисява силата на мъдростта и състраданието, като основа на божествената любов. 


Един от основните символи в тибетския будизъм е Калачакра, известен още като Колелото на Времето и представлява многобройните прераждания и различните степени на развитието, през които трябва да мине душата, за да се усъвършенства. В нашите сребърни бижута понякога този символ е изобразен самостоятелно, а понякога, за още по-голяма сила е заедно с изображение на Лотос или Мантрата на Състраданието.


Лотосът е свещено цвете в много религии и древни народи. Както вече споменахме, то има своето огромна роля и в Древен Египет. В будизма Лотосът има подобно значение. Това  е свещено цвете, корените му са в тинята, а невероятните цветове са над водата, символ на чистота и съвършенство. Лотосовият цвят се разтваря сутрин, при допира на първите слънчеви лъчи и се затваря нощем, за да се прероди отново на другия ден. Така той символизира и прераждането и усъвършенстването на човешката душа.

Очертанията на листата на нежния лотос в тази неповторима тибетска етно колекция са от сребро, а самите те са запълнени най-често с изящна мозайка от естествен тюркоаз, корал и лапис: свещените за Тибет и Непал полускъпоценни камъни. 


Мантрата Ом Мани Падме Хум или Мантрата на Състраданието, както е известна, е гравирана със сребро върху всяко от тюркоазените листчета на лотоса. Смята се, че това е най-мощната от всички Мантри и тя е тази, заради която светът все още съществува и се движи напред. Това е Мантрата, която може да освободи човек от всичките му страхове, да го предпази от вътрешните му врагове, като гняв, ревност, омраза, така и от всякакви реални външни врагове и опасности. Всеки път, когато тя се изговори, изпише или гравира върху предмет или бижу, тя се активира и ни помага да се свържем с Вселената и божественото в себе си.
 

Последни Постове

Хармоничните вибрации на кристалите и чакрите
ХАРМОНИЧНИТЕ ВИБРАЦИИ НА КРИСТАЛИТЕ И ЧАКРИТЕ
Чакрите в човешкото тяло са седем. Разположени са вертикално от основата на гръбначния стълб до теме
Прочети повече
Когато не знаете размера на пръстена
КОГАТО НЕ ЗНАЕТЕ РАЗМЕРА НА ПРЪСТЕНА
Много често се натъкваме на този проблем: желаете да закупите пръстен за Вас или за подарък, но не з
Прочети повече
Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични
ВИКТОРИАНСКИТЕ БИЖУТА – КРАЛСКИ, СТИЛНИ, РОМАНТИЧНИ
Бижутата във Викториански стил са изумително изящно изработени, всеки детайл е изпипан, всеки камък
Прочети повече