Тибетските сребърни етно бижута – традиционни, уникални и заредени с енергия амулети

Тибетските сребърни етно бижута – традиционни, уникални и заредени с енергия амулети

Колекция Тибет се състои изцяло от сребърни уникати, изработени от тибетски майстори, живеещи в Непал. Основно за направата на тези неповторими бижута се използват естествени материали: сребро и натурални камъни, които са свещени за тибетците - тюркоаз, корал, лапис лазули и кехлибар.

Техниките за изработка на тези сребърни бижута, както и инструментите са традиционни и се предават от поколение на поколение. 
Това не са просто бижута с естествени камъни, това са амулети, изработени от сребро, в които са закодирани множество тибетски знаци.

Тези будистки традиционни символи, заедно със значението на всеки естествен камък, инкрустиран в него и материала, от който са изработени ги превръщат в мощни сребърни талисмани- пазители.


Изключително популярен естествен камък за Тибет е тюркоазът. Нюансите му са различни: от така нареченият Тибетски тюркоаз с красиви и разнообразни зеленикави нюанси, изпъстрени с черни жилки до лазурно синия, гладък и чист тюркоаз, наречен Спящата красавица.

Това е камък с много позитивно значение и мощна защитна сила. Подарява се на децата от малки, за да ги пази. Смята се, че ако подариш на някого сребърно бижу с тюркоаз, ти му подаряваш добър късмет.


Коралът също е приет за камък- пазител, носи любов, стимулира творческия процес, балансира кръвното налягане, прогонва депресията, усилва волята и помага на собственика си да се справи с всякакви трудности. 


Лапис лазули носи мъдрост, спокойствие и дълбочина, изостря интуицията и помага при медитация. В тибетските сребърни бижута често се използва и кехлибар: смята се, че е камък на дълголетието и изцелението, както и че носи късмет.


Каквото и сребърно бижу да изберете, било за себе си или за подарък, трябва да знаете, че изработването му е цяла философия. Не само естествените камъни, инкрустирани в него, които често наподобяват мандала имат значение, но и свещените будистки знаци, гравирани в среброто около камъка. 


Много често това може да е символът Ом, първоначалният звук, символизиращ всичко около нас и цялата Вселена, който може да ни свърже с нашата собствена духовна същност.

Може да са дракони, които се свързват със смелост и сила, богатство и късмет; безкраен възел, който ни напомня, че сме малка, но важна част от безкрайна вселена и означава още мъдростта на Буда; лотос, който е символ на духовното израстване на душата и нейната изначална красота. 


Много са знаците и символите и сме се опитали да обясним всеки един за отделните сребърни пръстени, обеци, колиета, медальони, гривни и сребърни токи за колани.


Всяко сребърно бижу от Колекция Тибет е ръчно изработено, уникално и неповторимо.

И най-малкият елемент от него е с важно значение и ни напомня за една дълбока философия, изпълнена с мъдрост и любов към цялата Вселена.
 

Последни Постове

Бижута и камъни за Годината на Дракона
БИЖУТА И КАМЪНИ ЗА ГОДИНАТА НА ДРАКОНА
На 10 януари настъпва китайската Нова година и през 2024 тя ще е под покровителството на Зеления дър
Прочети повече
За среброто и високосните години
ЗА СРЕБРОТО И ВИСОКОСНИТЕ ГОДИНИ
Носенето на сребро е свързано с редица поверия на различни народи по всички краища на света от древн
Прочети повече
Султанит – камък хамелеон, екзотичен и рядко срещан
СУЛТАНИТ – КАМЪК ХАМЕЛЕОН, ЕКЗОТИЧЕН И РЯДКО СРЕЩАН
Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този кам
Прочети повече