Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични

Викторианските бижута – кралски, стилни, романтични

Бижутата във Викториански стил са изумително изящно изработени, всеки детайл е изпипан, всеки камък е подбран според качество и чистота, а магията на тези бижута действа и до днес.

В днешния забързан и динамичен свят, тези уникални бижута внасят някакъв романтичен полъх от миналото, когато всичко красиво и изящно е било високо ценено. Те са изработвани от сребро, проба 800 и злато, 14 или 18 к. 


Този стил възниква в Англия по време на управлението на Кралица Виктория между 1837 – 1901 г. Самата тя е повлияла за развитието му и утвърждаването на различните тенденции. Има три периода: романтичен, велик и естетически.

През първия са популярни брошки и гривни, изработени в романтичен стил, с флорални мотиви на цветя, дървета и птици.

Вторият е по-тежък стил, характерен с големи и тъмни камъни и комбинацията им с перли, както и с носенето на по- масивни обеци, брошки, огърлици и гривни, с изображения на пеперуди, водни кончета и насекоми.

Третият период се завръща към по-романтичните и малки бижута и изображения на пеперуди и рози.


Викторианските бижута са характерни с това, че са по-масивни, с един или няколко по-големи скъпоценни камъка и пищно инкрустирани по-малки диаманти около тях.

Носенето на тези бижута винаги са били белег на социален статус и материално положение. Интересното при бижутата във Викториански стил е, че диамантите, с които са инкрустирани, най-често са с rose – cut шлифовка. Съвременната шлифовка на диамантите е между 57 и 58 фасета, което ги прави да блестят толкова ярко.

При rose-cut шлифовката дъното е плоско, а фасетите са между 3 и 24, тъй като това е старинна шлифовка, направена така, че диамантите да блестят на по-слаба светлина, каквато е била преди откриването на електричеството.

Ценното при тази старинна шлифовка е, че диамантите са по-големи за карат. Те пропускат светлината да се движи вътре в камъка и това предизвиква прозрачно сияние и нежен блясък. 


Викторианските бижута са луксозни, обикновено акцентът е върху красив и скъп естествен камък, с овална, кръгла или продълговата форма, фасетиран или полиран като кабошон. Скъпоценните централни камъни обикновено са рубини, изумруди, сапфири, сини топази, аквамарини или перли.

Около основния камък, сред сложни, преплетени флорални мотиви, са инкрустирани по няколко реда диаманти с rose-cut шлифовка, които излъчват нежен, приглушен, характерен блясък. Именно той допълва перфектно техния старинен, романтичен стил.
 

Последни Постове

Арагонитът – успокояващ камък и семеен амулет
АРАГОНИТЪТ – УСПОКОЯВАЩ КАМЪК И СЕМЕЕН АМУЛЕТ
Арагонитът е естествен камък, дълбоко свързан с енергията на земята и природата. Смята се, че носи н
Прочети повече
Хематитът и неговите невероятни свойства
ХЕМАТИТЪТ И НЕГОВИТЕ НЕВЕРОЯТНИ СВОЙСТВА
Хематитът е често срещан естествен камък, чийто свойства са били известни и широко използвани още в
Прочети повече
Аквамарин: камъкът, заключил в себе си стихията Вода
АКВАМАРИН: КАМЪКЪТ, ЗАКЛЮЧИЛ В СЕБЕ СИ СТИХИЯТА ВОДА
Този красив естествен камък носи името си от нежния цвят на морската вода. Той е прозрачен, с много
Прочети повече