За среброто и високосните години

За среброто и високосните години

Носенето на сребро е свързано с редица поверия на различни народи по всички краища на света от древността до наши дни. Винаги се е смятало, че среброто пази от лош късмет.

През високосна година по нашите земи още в миналото са пришивали сребърна паричка в пелените на бебето, както и в дрехите на младоженците, за да ги пазят от всяко зло и да им донесат здраве и късмет.

Среброто е с доказани антибактериални свойства, открити още в древността и може би оттам води началото си поверието, че среброто носи здраве. В Древен Египет са използвали тънко фолио от сребро, което слагали върху открити рани, за да зарастнат по-бързо.

Още в миналото среброто се е използвало за пречистване на вода, за направа на хирургични инструменти и други. 
Днес вече знаем, че отговорът за лечебните и антибактериални свойства на среброто се дължи на положително заредените сребърни йони, които създават определено поле, регулират температурата на тялото, подобряват кръвообръщението, могат да се свържат и да разрушат отрицателно заредените бактерии, вируси и гъбички, както и да повишат имунитета.

Носенето на гривни и пръстени, изработени от сребро помага при артритни и ставни болки.
Има и друго обяснение за носенето на сребро през високосните години и то е свързано с Григорианския календар. Това е слънчев календар и отразява обиколката на Земята около Слънцето, която в дни, часове и минути е измерена точно, но не е цяло число. На всеки четири години се добавя един ден, за да се избегне изместването на сезоните и за да може броят на дните в годината да е цяло число. Годината, в която се добавя този ден се нарича високосна и тя е под влиянието на Луната.

Още от древността среброто се смята за подвластно на Луната и заради цвета и заради свойствата си. Затова се вярва, че ако във високосна година се носи сребро, то има силата да пречисти енергията на този, който го носи и да започне един нов жизнен цикъл. 


Голяма част от свойствата, които още от древността са приписвани на среброто, лунният метал, днес са доказани от науката. Смята се още, че среброто забавя стареенето, отблъсква всички енергии с отрицателен заряд и засилва интуицията.
 

 

Последни Постове

Бижута и камъни за Годината на Дракона
БИЖУТА И КАМЪНИ ЗА ГОДИНАТА НА ДРАКОНА
На 10 януари настъпва китайската Нова година и през 2024 тя ще е под покровителството на Зеления дър
Прочети повече
Султанит – камък хамелеон, екзотичен и рядко срещан
СУЛТАНИТ – КАМЪК ХАМЕЛЕОН, ЕКЗОТИЧЕН И РЯДКО СРЕЩАН
Султанитът е разновидност на минерала диаспор. Интересното е, че само в находищата в Турция този кам
Прочети повече
Кристалите, които активират енергията на Богинята вътре във вас
КРИСТАЛИТЕ, КОИТО АКТИВИРАТ ЕНЕРГИЯТА НА БОГИНЯТА ВЪТРЕ ВЪВ ВАС
Много са кристалите, които могат да активират женската енергия, както вече видяхме. Нека да разгледа
Прочети повече